Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

"Tjock-Steffe" fast för narkotikabrott

Hade kokain i kalsongerna

Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson, 52, har åkt fast för narkotikabrott.

Han åtalas nu både för innehav av kokain och för att kört med narkotika i blodet.

Eriksson, känd som tidigare ledare för "Uppsala-maffian"  riskerar nu ett kännbart fängelsestraff.

Stefan Eriksson skapade rubriker över hela världen när han kraschade i en Ferrari Enzo på en motorväg i Kalifornien.

Bilen, värderad till 7,5 miljoner kronor, körde in i en lyktstolpe i 260 kilometer i timmen och blev totaldemolerad. Som genom ett under kunde Stefan Eriksson kliva ur oskadd med undantag för några blåmärken och en sprucken läpp.

I amerikansk massmedia omtalades han som "Ferrari Guy" och dömdes senare till tre års fängelse för olaga vapeninnehav och förskingring.

Stoppades av polis

Lika uppseendeväckande var inte bilen han körde i Uppsala i våras då han träffade några bekanta - en svart Saab 9-5 från 2007.

Han undgick ändå inte upptäckt av poliserna från Uppsalas gatulangningsgrupp.

När de såg honom som förare den här torsdagskvällen i mars beslutade de att slå stopp. Han hade precis innan haft ett snabbt möte med några andra som det var spaning på.

Och för poliserna blev det bingo.

Hade kokain i kalsongerna

De tyckte att Stefan Eriksson uppvisade tydliga tecken på narkotikapåverkan och kunde därför besluta om kroppsbesiktning och husrannsakan i bilen.

I anmälan som upprättades framgår:

I samband med kroppsvisitationen anträffades 26,8 gram kokain i Erikssons kalsonger varpå han kom att misstänkas för narkotikabrott av normalgraden genom förvärv i överlåtelsesyfte alt innehav.

I facket på förardörren också en digitalvåg som misstänks ha använts för att väga upp narkotika.

I hans bostad hittades 46 tabletter, 23 innehöll morfin och 23 innehöll narkotikaklassat zolpidem som bland annat finns i sömntabletter.

Eriksson fördes in till polisstationen och fick lämna urinprov. Det visade sig innehålla spår av narkotika, däribland kokain.

”Var ren reflex”

I förhöret förnekade han brott. Han hade också en förklaring till hur kokainet hamnat i hans kalsonger.

Han uppger att när han insåg att polisen låg bakom honom så tog han påsen som låg på golvet framför honom och stoppade ner den i kalsongerna. På fråga varför säger han att det var en ren reflex, han visste inte att påsen innehöll kokain.

Han uppgav att bilen tillhör en annan person, att han kört bilen från Frankfurt och att den skulle till en bilservicefirma i Uppsala. Under den här dagen hade han emellertid haft bilen utlånad tidigare, men han ville inte säga till vem.

På fråga när han tog kokain senast svarade han i London, förra lördagen. Morfintabletterna visste han inget om. De övriga sade han sig ha på recept i Tyskland. Receptet skulle han ta med sig vid en eventuell rättegång.

Hans körkort togs i beslag och därefter släpptes han på fri fot.

Riskerar fängelse

Nu har åtal väckts för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri.

Om han fälls riskerar han ett kännbart fängelsestraff.

Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt och expert på narkotikamål, säger till Aftonbladet:

– Innehav av enbart 24,7 gram kokain ger strikt mängdmässigt fängelse i åtta månader, säger Stefan Reimer. Det är lite svårt att bedöma om tabletterna påverkar i höjande riktning, särskilt morfintabletterna kan påverka beroende på styrka. Drograttfylleriet är i sig på bötesnivå.

Rättegången var inplanerad till slutet av november. Den ställdes in för att hållas under början av 2015.

”Tjock-Steffe” Stefan Eriksson Kriminalfall Uppsala