Dagens namn: Nikolaus, Niklas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

De nya ministrarna som det stormat runt

Flera av de nya ministrarna har tidigare varit inblandade i skandaler och blivit ifrågasatta.

Nye civilministern Ardalan Shekarabi tvingades avgå som SSU-ordförande efter trixande med pengar och medlemslistor.

Den nya jämställdhetsministern vill ta ifrån kyrkan vigselrätten.

Miljöpartiets gruppledare Mehmet Kaplan är ny bostads- och stadsutvecklingsminister.

Han orsakade uppståndelse vid ett seminarium om islamofobi i Almedalen i somras.  Han jämförde då svenska jihadister som reser till Syrien med frivilliga som åkte till Finland för att strida i  vinterkriget mot Sovjetunionen 1939-1940.

Till finska Hufvudstadsbladet sa Kaplan senare att det aldrig varit hans mening att jämföra frivilliga i Syrien med frivilliga i Finland.

– Det borde inte sagts i det sammanhanget. Jag sa så här: För länge sedan under finska vinterkriget åkte människor från Sverige till Finland och krigade där, och där var det inga misstänkliggöranden. Det var fel att säga på det sättet. Det blev missriktat, sa Kaplan till HBL.

Vill förbjuda kyrkans vigselrätt

Socialdemokraten Åsa Regnér har utsetts till ny barn, äldre- och jämställdhetsminister. Hon har tidigare bland annat varit generalsekreterare för RFSU.

2008 föreslog hon i en debattartikel i SvD att kyrkan inte längre ska få viga dem som vill gifta sig.

– Myndighetsutövning får aldrig vara diskriminerande. Därför bör staten ta ifrån kyrkan och samfunden rätten att viga människor, skrev Åsa Regnér.

Men förslaget fick kritik från Svenska kyrkan.

– Att släppa vigselrätten är inte aktuellt för oss, sa Ann-Cathrin Jarl, ärkebiskopens kaplan, till SvD.

Avsattes som SSU-ordförande

Ardalan Shekarabi (S) är ny civilminister. Han var fram till 2005 ordförande i ungdomsförbundet SSU. Men efter flera skandaler tvingades han bort från posten.

Uppsala Nya Tidning avslöjade 2004 att Shekarabi använt pengar som skulle gått till integrationsprojekt till sin egen kampanj till att bli SSU-ordförande.

DN publicerar senare dokument som visar överföringarna till kampanjkontot. Pengarna har använts till taxiresor, krogbesök och spritköp. Shekarabi har haft kontokort till kopplat till kontot.

2005 avslöjades att flera SSU-distrikt friserat sina medlemssiffror för att få högre bidrag. Shekarabi tog inget ansvar för medlemsfusket men flera distrikt krävde öppet hans avgång. Han avgick vid kongressen 2005.

Stoppad deklaration

En granskning som SvD har gjort visar att Shekarabi inte har fått igenom sin deklaration för 2013. Han har redovisat felaktiga siffror efter en bostadsförsäljning - och fått backning från Skatteverket.

– När jag fyllde i blanketterna hade jag fyllt i fel. Jag hade fyllt i min frus uppgifter på min blankett. Så nu justeras det. Men det skulle inte påverka, för vinsten är redan redovisad, säger Ardalan Shekarabi till SvD.

Räkning på damkläder

Anna Johansson (S) var tidigare ordförande i kommunala Bostadsbolaget i Göteborg. Förra året avslöjade Uppdrag granskning att hon attesterat en felaktig räkning åt bolagets vd Bertil Rignäs från investerarmässan i Cannes, Mipim. Ett av dessa kvitton var inte från en lunchrestaurang som Rignäs uppgivit. Istället gick de 650 kronorna till ett svart damplagg i storlek 40.

– Om det är en kostnad som sticker ut eller en summa som verkar märklig reagerar jag. Om det inte är det går jag inte igenom varenda kvitto och läser i detalj vad som står på det, kommenterade Anna Johansson för GP.

I dag blev Anna Johansson infrastrukturminister i Stefan Löfvens regering.

Läs mer