Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Aprilväder?Den som tror att vintern snart är över och att vi egentligen nu bara väntar på att snön ska smälta bort får tänka om. Våren ser ut att bli extra sen i år. Amerikanska väderinstitutet WSI spår i sin långtidsprognos att norra Europa kan vänta sig 3-5 grader lägre temperaturer än normalt ända fram i april.   Aprilväder?Den som tror att vintern snart är över och att vi egentligen nu bara väntar på att snön ska smälta bort får tänka om. Våren ser ut att bli extra sen i år. Amerikanska väderinstitutet WSI spår i sin långtidsprognos att norra Europa kan vänta sig 3-5 grader lägre temperaturer än normalt ända fram i april.

Köldchocken stoppar våren

Amerikanska väderinstitutet WSI: Blir 3-5 grader kallare

Har du redan börjat längta efter värme, vårkänslor och barmark?

Då är det dags att hejda sig.

I en unik långtidsprognos från USA varnar ­meteorologerna för att ­våren kommer ovanligt sent i år.

Vintern har varit ovanligt mild hittills.

Men låt dig inte luras av det.

Det varma vädret innebär inte att en tidig vår är att vänta.

Tvärtom.

Enligt det amerikanska väderinstitutet WSI:s långtidsprognos väntas de tre kommande månaderna bli ovanligt kalla jämfört med tidigare år. Och som en ­direkt konsekvens av kylan blir våren ovanligt sen, ­enligt prognosen.

- Vi väntar oss flera ­perioder av kallt väder ­under de kommande månaderna och i slutänden ­kommer det att leda till en lägre medeltemperatur än normalt i Sverige, säger ­meteorologen Todd Crawford till Aftonbladet.

”Framväxande vår”

Han säger att det handlar om medeltemperaturer i februari, mars och april som blir tre till fem grader lägre än det normala.

- Våren kan bli potentiellt försenad. I stället kan vi vänta oss en slags långsamt framväxande vår i år, säger Todd Crawford.

Starka vindar

Enligt WSI finns orsakerna till den utdragna vintern som nu inleds i ett större mönster av lågtryck som sveper in över Nordeuropa - samt starka västliga ­vindar över Nordatlanten som nu väntas svepa fritt in över Skandinavien.

- Framöver kommer det inte att vara någon varm vinter längre. Och det medför längre fram en trögt framväxande vår, säger Todd Crawford.

Varmt uppe i skyn

I Danmark hävdar forskarna dessutom att orsakerna till den kommande kylan kan finnas högt uppe i stratosfären. Fenomenet kallas ”sudden stratos­pheric warming” och innebär att när stratosfären värms upp - vilket sker nu enligt meteorologerna - så blir det i praktiken ofta kallt ­nere på marknivån.

Förhållandet har att göra med att de övergripande vindriktningarna då ändras - och tillåter mer kalluft att strömma in över land.

- Vi förväntar oss en ­uppvärmning av stratos­fären vilket leder till en kall period i norra Europa. ­Därför blir det sannolikt kallare än normalt under de kommande månaderna. Det är mycket svårt att ­precisera det här. Men det står klart att det kommer att bli kallare, säger Bo Christiansen, klimatforskare på danska väder­institutet DMI, till Afton­bladet.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2015-01-21
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/incoming/article20192952.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11