Dagens namn: Julia, Julius
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Coachen: Undvik låta för hurtfrisk

Samtalscoachen Barbara Kjellström ger stöd åt par som har mist sitt barn under graviditeten.

– Omgivningen har ofta svårt att bemöta människor i djup sorg. Mitt uppe i det svåra kan de få höra: ”Det är bara att försöka igen”, säger hon.

”Det finns ett stort behov av att bekräfta och normalisera alla tankar vid en förlorad graviditet”, säger Barbara Kjellström.   ”Det finns ett stort behov av att bekräfta och normalisera alla tankar vid en förlorad graviditet”, säger Barbara Kjellström. Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Att förlora ett barn sent i graviditeten sätter djupa spår. Barbara Kjellström vet av egen erfarenhet. Två gånger var hon med om att barnet i magen dog i sjätte månaden. Båda gångerna fick hon höra efteråt: ”Det är sådant som händer. Det är bara att försöka igen.”

I dag är hon diplomerad samtalscoach och utbildad i sorgbearbetning.

– De som kommer till mig för stöd bär ofta på mycket skuld. De vill ha en förklaring till varför just deras barn dog: ”Var det för att jag drack vin innan jag visste att jag var gravid? Var det för att jag lyfte den där tunga bokhyllan eller åt en bit opastöriserad ost?”

Individuell process

Många upplever också att omgivningen blir trötta på dem för att de ”aldrig sörjer klart”.

– Hur länge en sorgeprocess varar är individuellt. Hos mig får man gråta färdigt tills man känner sig klar, säger hon.

För att bidra till ökad förståelse har hon skrivit boken ”När det inte blir som du tänkt dig - om missfall, sorg och att våga igen”.

– Syftet var att skapa en brygga mellan patienter och sjukvården. Att läsa om andra som gått igenom samma sak som en själv kan också kännas trösterikt, säger hon.

Relationer