”Dyker det upp något bättre tar jag det”

Möt Majeed Waris, 19, – försäsongens hetaste spelare

TEKNIK

Försäsongens hetaste spelare är snabbare än Daniel Larsson och har redan gjort åtta mål inför den allsvenska starten.

Här är Häckens 19-åriga Gothia Cup-fynd Majeed Waris som vill nå längre än allsvenskan.

– Dyker det upp något bättre så kommer jag ta det, säger Majeed Waris.

Foto: Anders Deros
Majeed Waris

2009 flyttade Daniel Larsson till Malmö FF. Med sig tog han allsvenskans bästa speed.

När Häcken skulle ersätta honom gjorde de som vanligt, kollade sin egen turnering Gothia Cup.

Klubbrekord

I engelska Hartpury College hittade kanslisten Tomas Ohlsson en vindsnabb kille från Ghana. Ett år senare har Majeed Waris gjort debut i allsvenskan och hunnit radera ut Daniel Larssons klubbrekord på sprinttesterna 10, 20 och 30 meter. Nu är han redo att ta ett steg till.

– Första året hade jag problem med det svenska sättet att spela. I år har det fungerat mycket bättre, säger Majeed Waris.

Mycket bättre är en underdrift.

I försäsongsheta Häcken har han dunkat in åtta mål och visat Hisingen att de inte behöver sakna bortflyttade forwardsbrassar som Paulinho och Vinicius.

– Efter varje träningspass har jag stannat kvar och kört extra avslutsträning, förklarar Majeed Waris.

Kör extrapass

Den hårda träningen ska ge honom en stabil plats i Peter Gerhardssons startelva. Fast Majeed Waris vill längre än så. Med familj och kompisar hemma i Ghana hoppas han kunna hjälpa dem till ett bättre liv med ett välbetalt proffskontrakt.

– Jag jobbar hårt och om något bättre än det jag har dyker upp så kommer jag ta det, säger han.

För att nå toppen kör han inte bara extrapass utan studerar även toppspelare på annat sätt.

”Gillar att läsa”

– Jag gillar och läsa. Jag har precis läst Fernando Torres biografi och nu har jag börjat med Frank Lampards, säger han.

Men det är en annan Premier League-stjärna han vill jämföra sig med.

– Wayne Rooney. Jag jobbar alltid hårt och slutar aldrig springa, även om jag gjort ett mål så fortsätter jag bara köra, säger han.

”Vi tror på honom”

Majeed Waris snabba framsteg ger Peter Gerhardsson lyxproblem inför allsvenska premiären mot Elfsborg. Både återvändande Dioh Williams och landslagsmeriterande Mathias Ranégie slåss om den ensamma forwardspositionen.

– Majeed har ju en spetsegenskap i sin snabbhet och han jobbar väldigt ambitiöst. Vi tror mycket på honom, säger Häckentränaren.

FAKTA/MAJEED WARIS

Position: Anfallare

Kommentar: Bara en match från start i allsvenskan i fjol. Men efter 8 mål på försäsongen för heta Häcken så ser vindsnabbe Majeed Waris ut att bli en av allsvenskans mest spännande spelare.

Betydelse för laget: I konkurrens med landslagsmeriterade Mathias Ranégie kommer Waris kanske inte vara given i varje match. Men fortsätter han ösa in mål

i den här takten kan han på allvar göra Häcken till ett topplag.
 

LISTA/ Sju heta lirare

■ ■Majeed Waris

Position: Anfallare

Kommentar: Bara en match från start i allsvenskan i fjol. Men efter 8 mål på försäsongen för heta Häcken så ser vindsnabbe Majeed Waris ut att bli en av allsvenskans mest spännande spelare.

Betydelse för laget: I konkurrens med landslagsmeriterade Mathias Ranégie kommer Waris kanske inte vara given i varje match. Men fortsätter han ösa in mål i den här takten kan han på allvar göra Häcken till ett topplag.

■ ■Alexander Gerndt

Position: Anfallare.

Kommentar: Supercupmästare och uttagen i Erik Hamréns EM-kvaltrupp. Alexander Gerndt har tillsammans med Rasmus Jönsson och Erik Sundin drivit på försäsongens bästa lag.

Betydelse för laget: Missar han en match har Helsingborg bra back-up men en säsong utan Alxander Gerndt är en säsong utan guldchanser.

■ ■ Michael Almebäck

Position: Back

Kommentar: När Erik Hamrén ska fylla luckorna efter Mellberg och Majstorovic blickar han mot Örebros mittbacksstjärna Michael Almebäck. Alexander Gerndt och Almebäck är de enda allsvenska spelarna i EM-kvaltruppen. Därför är han given bland försäsongens hetaste. Med sin snabbhet och spelförståelse kommer han göra ÖSK:s defensiv till en av allsvenskans bästa.

Betydelse för laget: Utan ”Iron Mikes” snabbhet och spelförståelse skakar

Örebros defensiv. Otroligt viktig.

■ ■ Mikael Dyrestam

Position: Back.

Kommentar: Supertalangen Mikael Dyrestam, 20, fick hela förra säsongen spolierad av en knäskada. Men nu är han tillbaka på allvar. I debuten efter skadan plockade han ner FC Köpenhamns danska stjärna Jesper Grönkjaer och sedan har det bara fortsatt. Den unge backen kan dessutom användas både centralt och på en kant.

Betydelse för laget: Ingen stjärna i IFK ännu men ser med sin mångsidighet ut att kunna bli en försvarsnyckel för Jonas Olsson.

■ ■ Mohammed Bangura

Position: Anfallare

Kommentar: AIK frestades med stora rubelbuntar men sa Njiet. Och tur är väl kanske det. När AIK som lag har kämpat under slutet av försäsongen har Mohammed Bangura nästan själv skapat allt framåt. Fortsätter han visa sådan här form under våren lär AIK få nya samtal från både öst och väst.

Betydelse för laget: I fjol räddade han laget i princip själv och inget talar för att något skulle vara annorlunda i år.

■ ■ Jimmy Durmaz

Postion: Mittfältare

Kommentar: Så het på La Manga-lägret att han fick en chans i Erik Hamréns trupp mot Cypern. Efter den skrälldebuten har den 21-årige mittfältaren fortsatt.

Betydelse för laget: I de flesta lag hade Durmaz varit en storstjärna men i MFF:s guldlag är han fortfarande en i mängden av alla spelskickliga mittfältare.

■ ■ Kennedy Igboananinke

Position: Anfallare.

Kommentar: Efter en vinter där DIF-forwarden slipat avslut har han varit än giftig under försäsongen. Hat-trick direkt mot HJK Helsingfors.

Betydelse för laget: När Mattias Jonsson dras med ständiga skador och Oremo kämpar sig tillbaka från knäskada är Kennedy lagets anfallsnyckel..

Erik Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM