Inkorgen

Hemtjänsten sprider lycka

1 av 2 | Foto: Foto: SCANPIX
Tv-programmet ”Jakten på lycka” borde ha fått besök av hemtjänsten i Gnesta. Då hade programmakarna funnit vad de sökte.
TEKNIK

”Jakten på lycka” pågick i flera veckor i tv, med Gnesta som utgångspunkt, utan ett enda ord om ett speciellt lyckliggörande förhållande i Gnesta: hemtjänsten! Kärnan i svensk välfärd! Ett 40-tal entusiasters omsorger om cirka 300 åldringar och funktionshindrade.

Min hustru och jag flyttade isär av oreserverad kärlek efter 38 års sammanboende. Jag hade 71 år gammal drabbats av en stroke. Vi kom överens om att jag inte bör vara min hustrus patient längre, då hon periodvis har vårdat mig för cancersjukdom och tidigare stroker under 30 år.

Nu bor jag i en handikappanpassad lägenhet inne i samhället. Här togs jag om hand, rådigt och snabbt, av hemtjänsten redan första natten då jag hade ramlat omkull i badrummet och tryckt på larmet jag bar om handleden. På fem minuter var de hos mig!

Jag betalar en tusenlapp i månaden för deras omsorger. De utför alla slags tjänster: handlar, lagar mat, diskar, tvättar, vattnar blommor, städar, lyssnar på personliga bekymmer och byter blöjor om så behövs. De har en mycket viktig roll i välfärdens Sverige!

Alliansens politik kommer att kosta

Det är lite sorgligt att så många svenskar, då främst alliansväljare, har glömt vad det beror på att man i Sverige kan skicka sina barn till skolan utan skydd, kan parkera sin dyra bil nästan var som helst utan att den slås sönder, att man kan åka var som helst och så vidare. Jo, för det har varit små klyftor i samhället. Alla har haft något att förlora, det gick inte 40 arbetarlöner på en direktör, även sjuka och arbetslösa hade det drägligt, skolorna var inte så segregerade som nu, när vi har privata skolor.

Det pris som ska betalas för allianspolitiken ni röstat fram kommer, men det tar lite tid. Tänk på det nästa gång det brinner en bil i ditt kvarter.

Fel att kalla det kärnkraftsolycka

Har vi haft en kärnkraftsolycka? Jag trodde vi haft en kraftig jordbävning, som förorsakde skador på kärnkraftverken. En kärnkraftsolycka orsakat av kärnkraftverken själv har inte skett. Om en bil kör ner i ett vägras, diskuterar vi då om vi ska förbjuda bilen?

Alltid ska dessa antikärnkraftnördar tappa fokus.

Arne Reberg Författare och journalist ”Skattebetalaren” Lennart Hammare Boden