Experten: Därför skiljer sig allt fler

”Lättare att bryta upp i storstaden”

1 av 2
Kändisar som skilt sig nyligen
TEKNIK

Vi gifter oss. Sedan separerar vi.

Skilsmässorna ökar – och värst är stockholmarna.

– Vi knyter an mer till arbetet i dag än till partnern och relationen. Många väljer den enklaste vägen och skiljer sig, säger Eva Rusz, relationsexpert och psykolog.

I fjol kastade skådespelarna Noomi och Ola Rapace in handduken och gick skilda vägar. I början av mars lämnade skådespelaren Rafael Edholm och hans Daga Lamy in skilsmässopapperna och för bara någon vecka sedan tog skådisen Dolph Lundgren och Anette Qviberg samma beslut.

Men det är inte bara hos kändisarna som tendensen att dumpa varandra och smälta ner vigselringarna märks.

Skilsmässorna i Sverige ökade med sex procent under 2010.*

Småbarnstiden en påfrestning

– Vi sätter ofta oss själva i centrum och hinner inte vårda relationerna och när vår partner inte hänger med byter vi snabbt ut honom eller henne, säger Eva Rusz och fortsätter:

– De största påfrestningarna är småbarnstiden, dålig ekonomi och att vi inte har tid för varandra.

Oftast är det stadsborna som ger upp. På tusen bröllop skiljer sig 19 stockholmare. Totalt 12 921 under förra året. Relationsexperten Eva Rusz tror att det beror på de stora möjligheterna att träffa någon ny i storstaden.

– Det finns ett större urval i Stockholm och det är hela tiden folk i rörelse runt omkring en. Då är det lättare att bryta upp eftersom du inte känner dig lika ensam.

På landsbygden är skilsmässorna färre. I Norrbotten skilde sig 919 personer – 11 uppbrott per tusen gifta.

Kända skilsmässor |Det är inte bara kändisarna som dumpar varandra. Allt fler svenskar går skilda vägar – värst är invånarna i storstäderna.## Foto: AP, calle törnström, karin törnblom

Monica Karlstein