Han visste om brottet

Juholt om domen mot sin flickvän: Ingen frågade

1 av 2 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
”jag har förlåtit henne” I går kom det fram att Håkan Juholts flickvän dömts för bedrägeri. Han visste om det men sa inget till valberedningen. ”Hon har gjort ett brott, hon har gjort ett misstag och hon har tagit konsekvenserna av detta. Jag har förlåtit henne”, säger han.
TEKNIK

Håkan Juholt visste att hans flickvän var dömd för brott – men sa inget till valberedningen.

Nu står han upp för sin kärlek:

– Vi stöttar varandra, det är klart att hon inte mår bra. Jag har förlåtit henne.

Mitt under Håkan Juholts första arbetsdag som S-ledare avslöjade Dagens Industri att hans flickvän Åsa Lindgren är dömd för bedrägeri.

Han var samlad när han i går eftermiddag tog sig tid att svara på frågor utanför riksdagen – och han gjorde ingen hemlighet av att han hela tiden känt till domen.

– Hon har gjort ett brott, hon har gjort ett misstag och hon har tagit konsekvenserna av detta. Jag har förlåtit henne.

Ringde direkt

Åsa Lindgren kom över drygt 45 000 kronor från sin dåvarande arbetsgivare Tui Fly Nordic. Domen föll 2007, men hon ertappades redan 2006. Då ringde hon direkt till

Håkan Juholt.

– Vi var i ett läge då vi precis hade börjat träffas och då sa hon: Tror du att du kan förlåta mig, tror du att vi kan bygga vidare på någonting? Jag pratade med henne och sa att du får ta konsekvenserna av det du gjort, du är en vuxen människa.

Vad tänkte du om henne när hon berättade?

– Jag har ingen anledning att kommentera henne offentligt, hon är ingen beslutsfattare. Det är jag som blivit utsedd till

Socialdemokraternas ordförande.

”Orolig för sönerna”

Visste du att det här förr eller senare skulle komma upp?

– Ska jag vara helt ärlig var jag mest orolig för vad som skulle hända mina

söner. Detta hade fallit i glömska, det ligger ändå fem–sex år tillbaka i tiden. Jag reflekterade inte över det då, nej.

Frågade valberedningen om henne?

– Valberedningen ställde frågor om mig. Vi gick igenom att jag hade tre fortkörningsböter vilket jag också bekräftade och de ställde där-

efter inga frågor, varken om min mamma, mina straffmyndiga söner eller min partner.

Hur resonerade du när du valde att inte berätta om din flickväns brott?

– Jag reflekterade över huvud taget inte över detta. Dels därför att hon är ansvarig för sina handlingar och hon har tagit sitt straff och dels för att hon över huvud taget inte är i närheten av ett politiskt uppdrag. Jag förstår att det här kan ha ett visst läsvärde men det har ingen som helst betydelse för politikens utformning.

Hur stöttar du henne nu?

– Jag är ansvarig för att hon kommer att leva sitt liv publikt, jag har ingen som helst lust att springa och smyga med henne. Vi stöttar varandra, det är klart att hon inte mår bra. Hon har begått en brottslig handling, har tagit konsekvenserna och betalar nu en gång till för det som var vansinnigt dumt att göra.

Erik Nises Foto: Björn Lindahl