”Amatör-mässigt”

Nu sågar experter hanteringen av bedrägeridomen

1 av 4 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
tar bakvägen Efter att Håkan Juholt fått höra att nyheten om hans flickvän briserat tar han bakvägen in till Socialdemokraternas riksdagskansli. ”Jag har hela tiden varit helt säker på att allt jag och hela min omgivning har gjort kommer att skrivas om”, säger han.
TEKNIK

Håkan Juholt visste. Flera partikamrater visste.

Men ingen sa något till valberedningen.

– De är amatörer, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Uppgifterna om domen mot Åsa Lindgren ska ha cirkulerat under helgens

S-kongress och varit kända för flera socialdemokrater, enligt Ljunggren. Men det var först när Dagens Industri släppte nyheten i går som bedrägeriet blev känt.

– De borde ha gått ut med det själva. Man får väl skylla på att de är amatörer och nu har de några år på sig att lära de här läxorna, säger Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare.

Hans kollega Ulf Bjereld är inne på samma linje – 

Juholt borde själv ha sagt något till valberedningen.

– Detta handlar inte om Håkan Juholt utan om hans särbo, men eftersom Juholt vet att det här kommer att komma fram är det önskvärt att valberedningen informeras via honom och inte via pressen.

”Hon syntes mycket”

När Julholt valdes till ordförande på kongressen satt hans flickvän bredvid honom på främsta bänkraden. Senare under kvällen lät hon sig intervjuas av flera journalister och berättade för Aftonbladet hur hon och Juholt träffades på nätet.

– Hon syntes väldigt mycket och jag reagerade på det. Varför valde de att hon skulle ha en offentlig roll på kongressen om det här kunde komma inom några dagar? säger en S-källa.

Juholt tycker inte att han begått något misstag genom att inte själv ta upp domen.

Tänte aldrig på det

– Nej, jag reflekterade aldrig över det. Jag har aldrig haft en illusion om att någonting som jag eller min familj har gjort i historien skulle kunna gömmas, sa han utanför riksdagen i går.

– Ni har rest runt i min släkts historia ni har besökt min morfars alla konstverk, ni vet exakt vilka år han var i Paris, ni har varit hemma hos min mamma ni har sett mitt fotoalbum. Jag har hela tiden varit helt säker på att allt jag och hela min omgivning har gjort kommer att skrivas om.

Erik Nises Josefin Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM