Rasande roligt – men bara män ...

TEKNIK

”Nittileaks” var riktigt kul.

Men låt oss prata genus i stället.

Gubbväldet i SVT.

Gubbmaffian i nya pratradiokanalen ­Radio1.

Och grabbfesten i ”Nittileaks”.

Tre debatter som rasat den senaste tiden. Debatter som varit svåra att missa.

Därför var det olyckligt för Filip och Fredrik att premiären av ”Nittileaks” såg ut som den gjorde. För det var en riktig grabbfest. Programmet dominerades av män. Ja, där i studion fanns bara män. I kronologisk ordning: Filip och Fredrik, E-Type, Adam Alsing, Conny Andersson, Darin.

Den sistnämnda sjöng Lisa Nilssons monsterhit ”Himlen runt hörnet” från fokusåret 1990. Symtomatiskt hade han ändrat textraden ”nu så är det väl ändå hennes tur” till ”nu så är det väl ändå hans tur”. Och det var hans tur, hans, hans och hans tur hela kvällen lång.

Det hjälpte inte heller att de människor det pratades lite extra om också var män: Pekka Langer, Glenn Hysén, Göran Skytte och Dr Alban.

Olyckligt, som sagt, eftersom nästa veckas program tydligen ska se annorlunda ut.

Olyckligt eftersom det var ett rasande roligt och trevligt program med en massa­ smarta inslag och hysteriskt kul bortglömda klipp (Conny Anderssons raseriutbrott i TV3-nyheterna är bland det roligaste jag sett). Allt detta riskerar tyvärr att drunkna i den högljudda genusdebatten. Som här i denna spalt. Det går inte att komma undan.

Kvällens andra Kanal 5-premiär var ”Total blackout”, där vanliga svenskar tävlar i att klara av utmaningar i beckmörker. Deltagarna luras att tro att det finns ett hot där i mörkret och det resulterar i absurda och dråpliga reaktioner. Vi ser att allt är hur lugnt som helst medan mörkermänniskorna­ skriker och hoppar till för inbillade ­faror mest hela tiden. Och det är faktiskt bitvis riktigt underhållande. Som när de dansade limbo i tron att det fanns en elektrisk stång de skulle vandra under. Det såg inte klokt ut. Men själva utslagningsmomentet, som leds av en låtsassadistisk Hans Wiklund, är för långsamt och tradigt – och man skiter faktiskt i vem som åker ut.

”Total blackout” passar egentligen mycket bättre i små doser i form av klipp på Youtube.

I kväll missar jag inte ”Pluras kök” i TV3.

Klas Lindberg

He!

Peter Magnusson är tusen gånger roligare i kaffereklamen än han var i haveriet ”Stockholm-Båstad”.

Eh?

I USA är det en färgsprakande känslofylld bergochdalbana.

I Sverige ser ”Bachelorette” ut som en blek reklamfilm från Dressmann.