Påskgodis – enligt LCHF

TEKNIK

På buffén till middag är det superlätt att äta enligt LCHF, men påskens största fälla är godiset.

Foto: Lotte Fernvall
Godiset går bort – om man följer LCHF­ metoden.

– Lax, sill och lamm är ­kanon, men dragerade godis­ägg, sega kolor och söt choklad går bort, säger ­Ulrika Davidsson, författare till receptboken ”LCHF på mitt sätt”.

Mörk choklad då? De ­senaste åren har mörk choklad marknadsförts som fräscht och nyttigt.

– Det gäller att se upp. Det är bara förenligt med LCHF-dieten i små mängder.

Inga kolhydrater och inget socker. Vad finns det då kvar för påskgodis? En hel del – när Ulrika Davidsson experimenterar i köket. Här har hon tagit fram sina tre favoriter. Två söta och en salt.

Den sistnämnda är ett spännande nytillskott bland dietvänligt påskgodis och är gjord av salta jordnötter och pumpafrön.

­ Under påsken finns det ­godis överallt och det lätt att fingrarna plockar en godbit ur påskägget innan hjärnan hinner säga stopp.

– Tar du en bit vanligt godis så är det lätt att ta tjugo. Göra i ordning bättre alternativ så står du förberedd och kan stå emot när barnen tuggar i sig.

Monica Karlstein

Jordnöts- och pumpa­bollar (10 st)

5 torkade aprikoser

1 dl saltade jordnötter

1 dl pumpafrön

2 msk grädde

Topping: ½ dl hackade torrrostade jordnötter och ½ dl pumpafrön

Lägg aprikoserna i varmt ­vatten 5 minuter.

Mixa aprikoser, nötter och frön i en matberedare till en jämn smet.

Tillsätt grädde för att få en bra konsistens. Rulla till bollar och vänd dem i jordnötter och pumpafrön.