Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Omöjliga samtalen

När Rysslands premiärminister Vladimir Putin i dag träffar Fredrik Reinfeldt är det mycket som inte kommer att sägas.

Det handlar i allt väsentligt om en artighetsvisit och om att göra det lättare för svenska företag att verka i Ryssland och tvärtom.

Ändå finns det mycket som de kunde tala om – ifall de vågade vara helt uppriktiga.

Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson törs – här är frågorna Putin och Reinfeldt inte kommer att ställa till varandra ...

SAKER REINFELDT INTE KOMMER SÄGA TILL PUTIN

”Jag noterar att du har ändrat vallagen så att du ska kunna ställa upp i presidentvalet nästa år. Smart drag. Ställer du upp kan du sitta tolv år till vid makten.

En fråga bara; de där befogenheterna som du ändrade, så att premiärministern fick mer att säga till om än presidenten, kommer de att återgå till det gamla?”

”Justa bilder på dig när du jagar i bar överkropp. Har du några tips om hur jag kan hålla formen lika bra? En sån där sixpack vore inte så dumt att ha. Lite flyglektioner vore inte heller så dumt. Eller en jägarexamen. En machoimage kan kanske hjälpa mig att slå Håkan Juholt i nästa val.”

”Vi gillar inte att du satsar så mycket på att rusta upp den ryska militären. Försvarsutgifterna har ökat kraftigt de senaste åren och du har avviserat en 50-procentig ökning till 2015. Utan några naturliga fiender kan man undra: vad ska du använda den nya styrkan till?”

”Intressant att se hur du hanterar politiska motståndare och presumtiva utmanare. Just när den förre miljardären Michail Khodorkovskij var på väg att bli släppt fick han ett nytt långt fängelsestraff. Men var det inte väl uppenbart att det handlade om en skenrättegång?”

”Jag undrar också lite över rättegången efter den mördade journalisten Anna Politkovskaja. Var det verkligen de skyldiga som dömdes?

Domen luktar uppgjord lång väg. Och hur kommer det sig att så många andra journalistmord aldrig klaras upp? Där måste du skärpa dig om Ryssland ska bli fullt ut accepterat i väst.”

”Kan du inte berätta en hemlighet för mig. Pågår det en maktkamp mellan dig och presidenten Dmitrij Medvedev, eller låtsas ni bara?”

SAKER PUTIN INTE KOMMER SÄGA TILL REINFELDT

"Har du ingen pli på din utrikesminister? Hur kan du låta honom jämföra vår invasion av Georgien med Hitlers annektering av Tjeckoslovakien. Då blev jag rätt sur. Så skulle det aldrig gå till i min regering."

”Titta på mig. Tycker du jag ser farlig ut? Det här med karate och jakt är bara ett sätt för mig att gå hem hos medel-Ivan. Ni svenskar verkar ha en otrolig rysskräck. Bara för att vi upprustar lite tror ni automatiskt att vi ska invadera er. Men vi kan ju inte sitta med armarna i kors samtidigt som före detta Sovjetrepublik efter Sovjetrepublik blir medlem i Nato eller vill bli det.”

”Ärligt talat, skäms du inte det minsta för Sveriges dubbelspel under det kalla kriget? Utåt påstod ni er vara neutrala och tyckte lika illa eller bra om USA och Sovjetunionen. Samtidigt spelade ni under täcket med Nato hela tiden. Vi fattade ju det men kände oss ändå mobbade.”

”En av våra ubåtar gick på grund i Karlskronas skärgård för att kapten var full och navigerade fel. Sedan fick vi skulden för alla kränkningar trots att många av intrången gjordes av amerikanska ubåtar. När tänker du erkänna det?”

”Varför försökte din regering sätta käppar i hjulet för gasledningen på Östersjöns botten? Bara för att den går en bit i svenskt territorialvatten. Tänk på att 25 miljoner europeiska hushåll ska försörjas med gasen. Så länge EU inte dummar sig mot Ryssland lovar jag att inte vrida av kranen.”

”Kan du inte berätta en hemlighet för mig. Visst är det så att Sverige egentligen vill gå med i Nato men du törs inte säga det för att du är rädd att förlora röster?”


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2011-04-27
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/ipadoriginal/article12937927.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11