USA:s hjältar – men med en svart historia

1 av 4
HÖGKVARTERET President Barack Obama hyllade CIA efter insatsen mot bin Ladin. Men agenturen har inte alltid haft en hjältegloria. På bilden tidigare president George W Bush tillsammans med CIA:s tidigare chef Porter Goss.
TEKNIK

De jobbar åt Barack Obama men de är så hemliga att presidenten inte ens själv vet vilka de är.

CIA:s spioner är experter på ­manipulation och de använder samma tricks som illusionister.

Men organisationens experiment med tanketrolleri har en svart historia.

Tidigt på morgonen den 7 december 1941 anföll det japanska flygvapnet USA:s flottbas i Pearl Harbor.

Den amerikanska krigsmakten fick på det mest smärtsamma sätt erfara att dess underrättelseverksamhet var akterseglad. Anfallet kom som en total överraskning och slog stora delar av ­Stilla havs-flottan i spillror. Dagen efter förklarade USA krig mot Japan.

Det skulle dröja till 1947, två år efter krigsslutet, innan underrättelsetjänsten samlades under namnet Central intelligence agency – CIA.

Den hemliga spionbyråns uppdrag var att förhindra en ny överraskningsattack mot USA och med alla till buds stående medel motverka den nya fienden Sovjetunionens strävan efter världsherravälde.

CIA:s första misslyckande kom 1949. Utan att någon information hade läckt ut lyckades Sovjetregimen genomföra en lyckad provsprängning av kärnvapen.

Världen kontrollerades plötsligt av två kärnvapenmakter och kalla kriget var ett faktum.

1954 fick president Eisenhower en topphemlig rapport från den pensionerade generalen James H. Dolittle.

Dokumenten slog i huvudsak fast att om USA ska överleva som nation måste allt snack om fair play förpassas till historieböckerna. Nu gäller vinna eller försvinna.

”Vi måste lära oss att med omstörtande verksamhet sabotera och krossa våra fiender genom smartare och mer sofistikerade metoder än de som används mot oss”, skrev Dolittle.

Som ett resultat av rapporten utbildade CIA fler och fler spioner och spred dem för vinden i Europa, Asien, Afrika och Latinamerika.

Genom åren har deras topphemliga­ ­arbetsmetoder förfinats till fulländning.

– För att genomföra en sådan attack som gjordes mot Usama bin Ladin krävs extremt mycket underrättelsearbete, ­säger den svenske militärstrategen ­Robert Egnell.

Han tror att USA hade så mycket information om bin Ladins fästning att de kunde bygga upp en exakt kopia att öva i.

Världens mest kända filmspion James Bond får ständigt makalösa uppfinningar av Mr Q. Det är fiction, men inte så långt från sanningen som man skulle ­kunna tro. Även CIA har en forskningsavdelning vars uppgift är at ta fram högteknologiska lösningar som ska underlätta det riskfyllda agentjobbet.

Technical Service Staff (TSS) bildades 1951. Ett av de första uppdragen var att ­framställa ett osynligt bläck för hemliga med­delanden. Varje spion utrustades med den magiska pennan samt särskilda ­tabletter som upplösta i vatten skapade en kemisk reaktion. När vätskan ströks på ett papper framträdde bokstäverna.

Verkligt kreativa höjder nådde de vita rockarna när de försökte komma på ett sätt att mörda Fidel Castro. Det ena förslaget var mer spektakulärt än det andra. Prototyper av allt från förgiftade cigarrer till exploderande sköldpaddor lämnade ritborden.

President Obama hyllar nu de hemliga medarbetarna inom underrättelsetjänsten efter insatsen mot bin Ladin, men CIA har inte alltid haft en hjältegloria.

Under 1950-talet fanns det en föreställning om att Sovjetunionen hade tagit fram metoder för att helt och hållet kontrollera människors tankar och beteendemönster.

USA:s hemliga projekt att åstadkomma något liknande fick kodnamnet MKULTRA. Forskningsprogrammet ­pågick i drygt 20 år. Amerikanska med­borgare utnyttjades i hemlighet som försökskaniner i extrema experiment. De drogades, utnyttjades sexuellt, isolerades och hypnotiserades. Syftet var att manipulera enskilda mentala tillstånd och förändra hjärnans funktioner.

Först 1975 avslöjade den så kallade Rockefellerkommissionen de förnedrande och extremt farliga metoderna. Bill Clinton var den första president som ­offentligt bad om ursäkt för MKULTRA.

– Oetiska experiment har ägt rum på militärbaser och på universitet runt om i vårt land. USA ber uppriktigt om förlåtelse för till de medborgare som föll ­offer, sa presidenten.

Men det var inte bara oskyldiga amerikaner som råkade illa ut. Även vetenskapsmännen själva utsattes för farliga experiment. Ett försök slutade i katastrof när forskaren Dr Frank Olsson på prov serverades en LSD-lösning i sin Cointreau. Testet slutade med att han kastade sig ut från tionde våningen från sitt hotell i New York.

CIA lyckades först tysta ner händelsen, men hemliga handlingar läckte ut långt senare och avslöjade skandalen.

2007 hittade författarna Keith Melton och Robert Wallace ett annat häpnadsväckande dokument – CIA:s egen trolleri­handbok.

1953 hade underrättelsetjänsten anlitat USA:s mest kända magiker John Mulholland för att skriva en manual till agenterna på fältet. De behövde lära sig allt om hur man lurar sinnena på människor och tar uppmärksamheten från det man vill dölja.

Genom tecknade bilder och långa instruktioner fick agenterna till exempel lära sig hur man blixtsnabbt kan gömma undan viktiga dokument eller osynligt släppa ner en sömntablett i någons drink. De utbildades även i att kommunicera genom signaler som var osynliga för omgivningen. Att ha ­skorna snörade på ett visst sätt eller att sakna en tråd i en skjortknapp är exempel ur handboken.

I dokumentären ”Secrets of the CIA” träder avhoppade agenter fram och berättar om sina erfarenheter.

– Vi jobbar åt USA:s regering, men inte ens regeringen eller presidenten vet vad vi gör eller vilka vi är, säger en av agenterna.

Erik Wiman

Vad?

Sedan 1947 har USA skickat hemliga agenter över hela världen. Nu hyllas CIA, men byråns historia är allt annat än vacker. Under 20 års tid utsattes amerikanska medborgare för livsfarliga experiment som bland annat innefattade hjärntvätt och isolering.

Hur?

CIA:s spioner har ibland använt sig av metoder som får ­James Bond-filmerna att framstå som diskbänksrealism. För att manipulera människor har de tagit hjälp av ledande magiker och illusionister.

Varför?

Natten till i måndags sköts världens mest ­eftersökta man Usama bin Ladin till döds i Pakistan. Tio år efter George W Bushs order hade CIA lyckats med sitt uppdrag. 

ARTIKELN HANDLAR OM