Barça blir mästare

TEKNIK

Det blev den drömfinal som många hoppats på.

28 maj gör världens bästa klubblag upp om Champions League-titeln på Wembley i London.

Bland Sportbladets fotbollskrönikörer är Barcelona favorit att få höja bucklan framför ögonen på Manchester United – precis som 2009.

1. Vad talar för Barcelona?

2. Vad talar för Manchester United?

3. Vad är Grejen i finalen?

4. Vilken är den viktigaste duellen i matchen?

5. Hur slutar finalen och vem blir hjälte?

SIMON BANK

1. En färdig spelmodell, självförtroendet efter Madridmanglingen – och det faktum att det räckte i Rom.

2. Att de är ett bättre, mer synkat presslag än något lag Barcelona mött i år. Och löpmaskinerna Rooney, Chicarito och Park.

3. Tja, om man nu behöver Grejer så blir det ju intressant att se om Lionel Messi, 126 cm, avgör på nick igen.

4. Coleen mot Shakira.

5. Jag hoppas ju att Park springer in med 1–0 i 90:e – men jag tror att Barcelona vinner på ett fotsnabbare innermittfält. Pedro gör avgörande 2–0.
 

JOHANNA FRÄNDÉN

1. Att det är världens bästa fotbollslag borde räcka långt. De vet hur man vinner saker, kanske mer än något annat lag.

2. Rutin, Wayne Rooney och en sir som aldrig accepterar ett nederlag. Plus ett revanschsug efter Rom som inte ska underskattas.

3. Ja, det är ju en Champions League-final så att säga.

4. Om jag vill vara förutsägbar så säger jag mittfältet, men i populismens namn måste jag säga Messi eller Rooney. För att de vet att de måste.

5. 2–1 till Barcelona. Gerard Piqué nickar in första, Park slår in andra och Leo Messi avgör. Och så lever de lyckliga i alla sina dagar.

ERIK NIVA

1. Samma saker som talat för dem hela säsongen. Det mest genomarbetade grundspelet, den allra högsta högstanivån och världens individuellt överlägset bästa fotbollsspelare.

2. Framförallt deras förmåga att ställa om när de erövrat bollen. Det är det viktigaste sättet att komma åt Barcelona, och Man United är egentligen den första motståndaren den här CL-säsongen som besitter det motmedlet naturligt.

3. Barcelonas chans att skriva in sig i historieböckerna som ett av tidernas allra bästa lag.

4. Den om innermittfältet. Manchester United kommer naturligtvis inte vinna den hur de än spelar, men någon gång måste de faktiskt få tag på bollen i den delen av planen. Deras chans är att vinna boll i rätt lägen, i rätt tid.

5. Barcelona vinner med 2–0. Messi och Villa gör målen. Förutsägbart? Trist? Jamen, skjut inte budbäraren.

JENNIFER WEGERUP

1. Att laget kanske spelar världens bästa fotboll. För att sammanfatta det kort och koncist.

2. Att man är Man United. Med den tyngd, CL-pondus, erfarenhet och det självförtroende det medför.

3. Att Manchester United måste klara att skaka av sig minnena från CL-finalen för två år sen då man förnedrades av ett totalt överlägset Barcelona.

4. Den mellan tränarna snarare än mellan enskilda spelare. Som jag ser det hade exempelvis Mourinho mycket stor del i att Inter vann CL i fjol. En final är så mycket taktik och förmågan att leda och motivera spelarna.

5. Den här gången blir det Sir Alex som chockar alla som trott på Barcelona och visar att gammal är äldst.

PETER WENNMAN

1. En väldans massa saker, men om vi kokar ner det till ett koncentrat: en tjusarvåg och ett par taxben. Vågen är sprayad i skallen på Xavi, benen sitter fast på Messi. Bollkontroll. Speed. Fantasi. Talang. Den individuella skickligheten, med andra ord.

2. Uniteds chans ligger i snabba spelvändningar de gånger de kan bryta på mitten. Det kan räcka med ett upplopp från Valencia på högerkanten, inlägg till Rooney – och pang! Sen får de kriga för livet i försvaret för att hålla 1–0.

3. Grejen? Tja, kanske att det är målvaktsveteranen Edwin van der Sars allra sista match för United. Tänk vilken känsla för honom om han får avsluta karriären med en Champions League-seger mot Barcelona på Wembley – bättre kan det omöjligt bli.

4. Det vet vi först när vi vet vilket mittfält Sir Alex tänker ställa upp med. Det är ju där det avgörs. Om Barcelona får bolla gris bakom ryggen på Michael Carrick, som i finalen 2009, har United ett gigantiskt problem. Men Carrick är bättre nu och lärde sig en läxa där.

5. Kanske mot bättre vetande, kanske för att matchen går på engelsk mark...jag vet inte, men jag går emot majoriteten (antar jag) och tippar Manchester United. De går in på Wembley som underdogs och kommer att trivas med det. Det blir 1–0 till United. Wayne Rooney på nick, inlägg från Antonio Valencia.

ARTIKELN HANDLAR OM