Det handlar om förnuft – inte krav på mammor

TEKNIK

Jag har så många frågor.

Eller många och många, jag har två.

1. Vem går ut på lokal och dricker vin samtidigt som man ammar sitt barn?

2. Vem pratar frivilligt med ”Studio ett” när man blivit ­nekad fler glas vin?

Kvinnan, som heter Jenny, vill senare inte kommentera saken vidare när Aftonbladet ­ringer upp, vilket jag bara kan tolka på ett sätt: Hon var full när hon pratade med ”Studio ett” och hon är nykter när Aftonbladets reporter ringer och SKÄMS KANSKE IHJÄL EN SMULA.
 

När man tror att man har hört allt.

Jenny förklarar för ”Studio ett” att hon minsann har läst på Livsmedels­verkets hemsida att man kan dricka vin utan att barnet tar skada. Vad är det för mammor som gör research för att kunna dricka alkohol?

Jag har ammat tre ­ungar och jag har aldrig druckit under den ­tiden och det handlar inte om att jag inte ­varit påläst. Det handlar om en grundläggande känsla av att det nog är bäst att låta bli.

Att dricka vin och amma handlar heller ­inte bara om ”vad som förs ­vidare till barnet”. Det handlar om att ­alkohol på­verkar omdömet, koncentrationen och reaktions­förmågan för att ­nämna ett par saker.

Men framför allt.

Fram-för-allt.

Det ser för jävla illa ut med en ­morsa som dricker alkohol och ammar.
 

Jag hade förmodligen inte ­reagerat om jag sett Jenny på krogen. Jag hade tagit för givet att det var cider eller alkoholfritt vin i glaset. Men bart

Malin Wollin.

endern visste ju. Och han vägrade.

Det var när kompisen skulle köpa sällskapets andra glas vin som bartendern sa nej. Man kan ju just undra hur många glas de skulle ha druckit om de blivit serverade fler.

Personligen blir jag ganska påverkad av två glas och då är jag ändå en stor tjej.

När man lyssnar vidare på intervjun i ”Studio ett” förklarar ­Jenny hur hon ser på mammakraven i dag.

Hon berättar att man ska ”vara så duktig” att det finns en ”otrolig press”. Jenny säger att bara för att hon har blivit förälder så ­tänker hon inte låsa in sig, inte sluta träffa folk, inte sluta visa sig ute.
 

Men vem i hela friden har sagt att du inte får det? Bartendern?

Och vet du Jenny, jag tycker att det är ganska ­viktigt att som mamma för­söka göra sitt bästa, att vara ”duktig”. Exakt hur duktig man vill vara ­bestämmer man själv. Jag tycker inte att jag är duktig för att jag inte dricker när jag ammar.

Att inte få dricka alkohol medan man ammar är inte en otrolig press, det är sunt förnuft.

FAKTA

Veckans Wow!

Veckans Wärsta!

ARTIKELN HANDLAR OM