Nu frodas teorierna – överallt

• Internet exploderar av eventuella konspirationer • Därför tror vi på dem

1 av 10
Bin Ladin?
TEKNIK

bin Ladin lever, Obama föddes inte i USA och Fukushima räddades av utomjordingar.

Ju mindre vi litar på myndigheterna, desto fler konspirationsteorier.

– Det är ett sätt att få ökad kontroll på en kaotisk tillvaro, säger Erik Åsard, expert på konspirationsteorier.

Under 2000-talet har ”den konspirativa berättelsen” gjort en ”remarkabel comeback”, enligt Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier som skrivit en bok om konspirationsteorier.

Hitler trodde att judarna var på väg att ta över världen, Stalin att partikamraterna ville döda honom. Efter andra världskriget lugnade konspirationsteoretikerna ner sig lite grann. Tills nu.

– Konspirationsteorierna har ökat stegvis sedan 1990-talet. Det beror på att det har inträffat stora händelser och på att internet finns nu. I dag är det ett ögonblicks verk att sprida rykten och teorier, säger Erik Åsard.

Facebook-grupp startades

Terrorattentatet mot World Trade Center 2001 fick konspirationsteorierna att explodera på internet. En variant: USA:s regering sprängde tvillingtornen för att kunna dra igång kriget mot terrorn och kuva alla muslimer.

I dag föder varje stor händelse minst en konspirationsteori. Och snabbt går det.

En halvtimme efter nyheten om Usama bin Ladins död startades Facebook-gruppen ”OsamaNotDead”. Första inlägget: ”Det är bara ett påhitt för att ge Obama mer röster”.

En video från Fukushima i Japan sägs visa att utomjordingar landsteg med ett flygande tefat och hindrade en ännu värre kärnkraftsolycka. Filmen på Youtube har visats 144 029 gånger och är gjord av ”Alien Disclosure Group”.

Konspirationsteoretikerna övertygas aldrig, hur många bevis som än uppbådas, menar Erik Åsard:

–  De lever i en värld där allt som sker är planerat i förväg av några som styr oss andra i samhället. Detta är ett sätt att få kontroll på tillvaron. Det känns skönt att någon styr, även om det är djävulen själv, säger Åsard.

Sprids på Flashback

I Sverige sprids konspirationsteorier ofta via sajter som Flashback – där listas 2 021 olika ämnen under rubriken ”konspirationer” – och Vaken, som enligt grundaren Mikael Cromsjö har 30 000 unika besökare i månaden. Cromsjö drivs av att han vill få fram den sanning som medierna förtiger:

– Att medierna i många fall arbetat för staten som i sin tur ofta varit knuten till någon maktklick är ju inte någonting nytt, säger han.

Förekomsten av konspirationsteorier beror mycket på förtroendet för de styrande, enligt Erik Åsard:

– Makthavare av olika slag har försvagats i i-världen sedan 1960-talet. Tron på myndigheterna måste ersättas med något annat. Nämligen konspirationsteorier.

Blivit en hetsjakt

80 procent av amerikanerna tror än i dag att John F Kennedy dödades av en konspiration, inte av en ensam mördare. 30 procent anser att USA:s regering i alla år mörkat att utomjordingar landade i Roswell 1947, och var tredje svart amerikan är övertygad om att amerikanska forskare skapade aids.

Precis som i Hitler-Tyskland och Stalin-Sovjet har dessutom konspirationsteorierna blivit statsideologi i USA, som under McCarthys hetsjakt på 1950-talet mot kommunister och efter den 11 september 2001, när 5 000 araber och muslimer häktades i USA – en av dem fälldes i domstol.

Erik Åsard ser ingen ände på konspirationerna:

– Det är en urgammal tanke att det finns grupper som i hemlighet konspirerar mot det vanliga folket för att göra dem illa. Det finns något lockande i det här, det skänker spänning åt tillvaron.

Joachim Kerpner

10 HETA MYTER SOM SPRIDS – JUST NU

Obama är bin Ladin

En video på Youtube visar att Barack Obama egentligen är Usama bin Ladin. Videon pekar på likheter i ansiktet och formen på öronen. Där hävdas att bin Ladin har gjort en ”make over” för att ta över som USA:s president.

Revolten – en bluff

Libyens ledare Muammar Gaddafi hade sin egen teori om varför folket gjorde uppror mot honom i februari. I själva verket var det ungdomar som använde hallucinogena droger och al-Qaida som låg bakom oroligheterna.

Vapentest bakom våg

Tsunamin orsakades av kärnexplosioner, hävdade en egyptisk veckotidning.

Motiv: kärnvapentest inför USA:s, Israels och Indiens slutliga likvidering av mänskligheten.

Skyddet blev svagt

Filmregissören Spike Lee hävdade att amerikanska staten hade försvagat skyddsvallarna runt New Orleans, så att de gav vika under orkanen Katrina.

Vill lämna ut assange

Svenska staten vill inte bara pröva anklagelserna mot Wikileaks grundare Julian Assange. I själva verket vill Sverige utlämna honom till USA. Fredrik Reinfeldt ska ha anlitat George W Bushs kommunikationsstrateg för att få råd.

Estonia var ingen olycka

Det var ingen olycka. Bogvisiret öppnades med flit för att dumpa smuggelgods. Eller så sänktes fartyget med sprängladdningar. Eller så blev M/S Estonia utsatt för sabotage eftersom båten transporterade försvarsmateriel.

Sköts ner – av marinen

En Boeing 747 från flygbolaget TWA störtade efter tolv minuters flygning från New York 1996. Samtliga 230 ombord dog. På internet kunde man snart läsa att planet skjutits ner av amerikanska marinen med en missil.

Michael Jackson är vid liv

Michael Jackson lever. Under 2011 har han observerats bland annat på varuhuset Harrods i London, på Disney World i Orlando och i Israel. Allt enligt sajten www.michaeljacksonsightings.com

Diana blev mördad

Usama bin Ladin rekryterade chauffören som kraschade Dianas bil i Paris 1997. Motiv: Dianas kampanj för muslimska kvinnors rättigheter.

Klimathotet är påhittat

Klimathotet är en lögn, skapat för att media ska kunna sälja fler lösnummer och för att politikerna ska kunna förtrycka folk med fler miljölagar.

ARTIKELN HANDLAR OM