Terrorn dog inte med bin Ladin

TEKNIK

Pakistan är värre drabbat av ­terrordåd än något annat land.

Så var det när Usama bin ­Ladin levde.

Och så kommer det att fortsätta nu när han är död.

Västvärlden ska vara glad att gårdagens så kallade hämnd, där två självmordsbombare dödade 80 människor och skadade 120 i nordvästra Pakistan, kom från de pakistanska talibanerna. De utför inga terrordåd utanför Pakistan och Afghanistan. Så om det var en hämnd för bin Ladins död var den riktad mot Pakistans regering som inte förhindrade den amerikanska kommandoräd som dödade al-Qaidas ledare.

Jag tror att det är så enkelt att det kom lägligt för de pakistanska talibanerna att rättfärdiga sitt senaste terrordåd som en hämnd för bin Ladins död. Det ger pluspoäng hos landets radikala islamister.

Chansen är stor att de sprängt de pakistanska militärkadetterna i luften även om Usama varit i ­livet. Det är vad de ägnat sig åt de senaste åren.

Terrordåd är snart lika vanliga i Pakistan som trafikolyckor. ­Sedan 2001 har Pakistan upplevt i snitt ett dåd var tionde dag. Mer än dubbelt så många människor har dödats som vid dåden i New York den 11 september 2001.

Pakistan är på många sätt ­terrorismens verkliga offer.

De pakistanska talibanerna är bara en av många grupper som ligger bakom denna pågående massaker.

Västvärlden måste framför allt oroa sig för vad al-Qaida gör. De och deras sympatisörer är den enda ­organisation med ­kapacitet och ­intresse av att utföra globala terrordåd.

 Än så länge verkar ­terrornätverket fort­farande vara i chock ­efter ledarens plötsliga död. Men förr eller senare kommer al-Qaida att lyckas genomföra eller inspirera till terrordåd i USA eller övriga västvärlden. Alternativt slå till mot västerländska mål som ambassader, hotell och ­turistbussar i tredje världen.

Då flyttar den pakistanska verkligheten in i vår egen vardag.

Men det hade den gjort även om bin Ladin ­tagits levande. Förmodligen hade ­terrorn mot väst då blivit ännu intensivare i hopp om att kunna få sin ­ledare fri.

Al-Qaida ­lever vidare men är tveklöst svagare efter hans död.

Inga enstaka terrordåd ändrar på det.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM