Är AMF-spararna förda bakom ljuset igen?

Läsardebatten Claes Thulin, Ljungsbro, om korruption

TEKNIK

Korruption var något man förr förknippade med  banan­republiker i Centralamerika. Multi­nationella företag med ett korrupt politiskt och ekonomiskt inflytande i u-länder.

Hur ser det ut i vårt eget land vad gäller korruption? ­”Uppdrag gransknings” avslöjande av en kommunal mutskandal i ­Göteborg och SR:s avslöjande av ­oegentligheter i AMF Pension är under rättslig prövning.

AMF Pensions nyss ­avgångne ­ordförande, Bertil Villard, anklagas för ­skatteflykt av Skatteverket. Han har fört ut vinster på drygt 23 miljoner kronor för att slippa ­betala mer än 4 procent

i skatt på beloppet.

Bertil Villard hade som sin huvud­uppgift att få vanligt folks skattade pensionspengar att växa i värde. Men tycks ha ägnat större intresse åt att få sin eget vinstkapital befriat från skatt. Det är det korrupta i sammanhanget.

Vi har fortfarande i färskt ­minne förre vd:n i AMF ­Pension, Christer Elmehagen, som flytt­ade 30 miljoner av sitt privata ­sparande för att slippa det återtag som drabbar alla pensionssparare.

Då hade LO:s ordförande och styrelseledamot i AMF-­pension, Wanja Lundby-Wedin, svårt att förklara Elmehagens korrupta handling.

Frågan är vad Lundby-­Wedin har att säga till sina LO-medlem­mar på verkstadsgolvet ­denna gång?

Är de, liksom andra pensions­sparare, förda ­bakom ljuset i ännu en korruptions­skandal hos AMF Pension?

Claes Thulin, Ljungsbro

ARTIKELN HANDLAR OM