BEVIS: BLODET

Superpampen riskerar 20 års fängelse för sexöverfall – vill ha vip-behandling

TEKNIK

NEW YORK/BRYSSEL/STOCKHOLM/

LOS ANGELES. Dominique

Strauss-Kahn är en av världens mäktigaste män.

I natt sov han i ett skitigt häkte i New York.

IMF-chefen riskerar 20 års fängelse – och är fullkomligt rasande.

– Han är mycket upprörd över att han inte får vip-behandling, säger en poliskälla.

Foto: AP
SKAKAR VÄRLDSMARKNADEN IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn misstänks ha tvingat en hotellstäderska i New York till oralsex – sedan ska han ha försökt att våldta henne. Enligt Fox News har utredare hittat blod i hotellsängens lakan efter överfallet. Skandalen har inte bara skakat Frankrike utan även fått valutamarknaden att svaja – och i går sjönk euron.

Sexskandalen skakar hela världen och har fått valuta­marknaden att svaja efter osäkerheten om IMF:s krislån.

Allt briserade i lördags då en 32-årig städerska klev in i presidentsviten på hotell Sofitels 28:e våning vid Times Square i New York. Där ska hon ha överfallits av Dominique Strauss-Kahn som jagade in henne i sovrummet.

Försvann plötsligt

Han ska ha tvingat henne till oralsex, slitit av henne trosorna och försökt våldta henne. Men städerskan lyckades göra sig fri och kunde ta sig ner till receptionen. När polisen kom fram några minuter senare var Strauss-Kahn försvunnen. Efter någon timme ringde han själv till  hotellet för att fråga om någon sett till hans glömda mobil.

Enligt Wall Street Journal ska en säkerhetsvakt då ha lovat att hitta telefonen – om IMF-chefen bara kunde säga var han befann sig.

Det var så polisen fick veta att den 62-årige fransmannen var på JFK-flygplatsen – och just som hans plan skulle lyfta mot Paris greps han i första klass.

Blod i sängens lakan

Sedan dess har han pekats ut av städerskan i en konfrontation, läkarundersökts i jakt på rivsår och tvingats lämna dna. Enligt Fox News har utredarna nu också hittat blod i hotellsängens lakan.

Dominique Strauss-Kahn nekar till alla anklagelser och krävde under häktningsförhandlingen på Manhattan i går att släppas fri mot borgen. Men domaren Melissa Jackson vägrade.

Amerikanska myndigheter befarar att fransmannen ska göra som regissören Roman Polanski. Han fälldes i slutet av 70-talet för sexövergrepp på en 13-åring i Los Angeles, men flydde hem till Frankrike innan straffet slagits fast.

Där har han sedan dess kunnat leva öppet eftersom USA och Frankrike saknar utlämnings­avtal – något som åklagarna framhöll i rätten i går.

IMF-chefen riskerar nu 20 års fängelse och på fredag hålls nya rättegångsförhandlingar. I natt hölls han inspärrad i en ruffig cell på Manhattan. I dag förs han till ökända Rikers Island.

– Fransmannen har varit mycket upprörd över att han inte får vip-behandling. Poliserna som har hand om fallet är inte särskilt förtjusta vare sig i honom eller hans advokater, säger en poliskälla till New York Post.

I Frankrike har skandalen slagit ner som en bomb.

Tafsade under intervjun Strauss-Kahn väntades ha stora chanser att besegra Nicolas Sarkozy i presidentvalet nästa år, men nu har vinden vänt. Flera av hans anhängare har redan vänt honom ryggen – andra är chockade och vägrar tro på uppgifterna.

Samtidigt kommer nu fler sexanklagelser mot IMF-chefen. Franska journalisten Tristane Banon intervjuade Strauss-Kahn 2002. Enligt Banon ska Strauss-Kahn ha spårat ut fullständigt under intervjun och börjat tafsa på henne. Han ska även försökt att öppna hennes bh och byxor.

– Han är en brunstig schimpans, har hon tidigare sagt i en tv-intervju.

”Ett allvarligt brott”

IMF vägrar fortfarande att kommentera skandalen. Inte heller Sveriges representant i Valutafondens guvernörsstyrelse, Stefan Ingves, hade i går något att säga.

Däremot uttalade sig Anders Borg (M) om Strauss-Kahn efter ett möte med EU:s finansministrar i Bryssel:

– Han är anklagad för ett allvarligt brott och det är klart att den rättsprocessen ska skötas på ett korrekt sätt från amerikanska myndigheters sida så att man kan klar­lägga hur det förhåller sig.

Du har haft mycket att göra med Dominique Strauss-Kahn. Vad kände du när ny­heten kom ut?

– Man blir ju väldigt förvånad. Det är naturligtvis en väldigt märklig situation att en grov anklagelse riktas mot en person som spelar en så avgörande och viktig roll. Grovt sexuellt våld – bara själva anklagelsen om det är ju väldigt besvärande.

Per Bjurman

Magnus Falkehed

Staffan Lindberg

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM