Åtal mot Gaddafi – en symbolisk gest

TEKNIK

Tumskruvarna dras åt kring Li­byens ledare Muammar Gaddafi.

Men ingen från Internationella domstolen i Haag kommer att åka dit för att hämta honom.

Beskedet att åklagaren vid ICC, Internationella brottmålsdomstolen i Haag, begärt att en arresteringsorder utfärdas mot Gaddafi innebär att det blir ännu mer uppenbart för människor

i diktatorns närhet att de satsar på en förlorande häst.

Vilket kan leda till att fler i Gaddafis inre krets hoppar av och därmed ytterligare försvagar hans ställning.

Att få Gaddafi åtalad för krigs­förbrytelser ingår i det batteri av åtgärder som många hoppas ska leda till att han till slut omöjligen kan sitta kvar.

Ännu återstår en bit på vägen dit.

Innan det kan bli ett åtal ska domare granska bevis­ningen mot Libyens diktator, hans son Saif al-Islam och säkerhetschefen ­Abdullah al-Sanoussi.

ICC:s åklagare Luis Moreno-Ocampo hävdar att alla tre gett order om, planerat och deltagit

i utförandet av illegala attacker mot den egna ­befolkningen. Gaddafis styrkor har attackerat civila i sina hem, skjutit mot demons­tranter och begravningståg och placerat ut krypskyttar för att döda människor när de lämnat moskéer.

För att bevisa detta krävs vittnesmål, dokument eller uttalanden som går att koppla direkt till Gaddafi och de två andra.

Det är inte så enkelt som det låter eftersom många vittnen har svårt att lämna Libyen och dokumentation kan ha förstörts av regimen. Hur lång tid domarna behöver på sig för att värdera bevisningen är oklart.

Även om det blir ett åtal är ­risken stor att det i första hand är en symbolisk gest.

För en rättegång måste Gaddafi infinna sig i Haag. Han lär knappast resa dit frivilligt och Libyen har inget utlämningsavtal med ICC.

Eftersom USA och EU sagt nej till att sätta in marktrupper i Libyen är chansen liten att han kan gripas av Nato.

Omvärlden får hoppas på ett scenario liknande det i Serbien där Slobodan Milosevics stöd ­eroderade till den grad att han till slut utlämnades av sina egna.

Det kan ta månader. Det kan ta år. Ingen vet.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM