Makt = mord

TEKNIK

Närheten till kontinenten, mc-kriget på 90-talet, framväxten av ny organiserad brottslighet.

Det finns flera skäl till att Malmö drabbats av så många fler gangstermord än Stockholm och Göteborg.

Det finns en ­historisk förklaring till den nu­varande rivaliteten ­mellan kriminella orga­nisationer i södra Sverige: mc-kriget, som kom till Skåne och Sverige den 26 januari 1994.

Maskerade män sköt över hundra skott mot den kriminella ­organisationen Morbids, som ­senare skulle uppgå i ­Bandidos, klubblokal öster om Helsingborg.

Gängkonflikten ­mellan Bandidos och Hells ­Angels är unik i ­nordisk kriminalhistoria och har i stor utsträckning ut­spelat sig i södra Sverige.

Visserligen slöt grupperna fred 1997, men skenet bedrog. Båda orga­nisationerna fortsatte att växa genom att skaffa sig olika stödklubbar.

Det här har också lett till ökad ­konkurrens ­inom de ­kriminella ­affärsområden som ­ligorna traditionellt ­ägnar sig åt – ­indrivning, utpressning, ekonomisk brottslighet och narkotika­försäljning.

Den ökade konkurrensen leder givetvis ­också till större risk för konflikter.

Parallellt med att dessa ligor fortsatte expandera på 2000-talet formades en ny generation gängkriminella i Malmö.

Det är en organiserad brottslighet som – i likhet med etableringen av Hells Angels och Bandidos – importerats från kontinenten.

Malmös ­geografiska ­läge är den ­största ­enskilda ­förklaringen till att staden har så ­mycket större problem med gangstermord än ­övriga svenska storstads­områden.

Smugglingen av knark, ­cigaretter, vapen, människor och så vidare, gör att Skåne har ett större underlag för organiserad brottslighet än resten av Sverige.

Det pågår ­omfattande kriminell verksamhet och de inblandade börjar förr eller senare trampa varandra på tårna.

I början på 2000-talet begicks några mord som en följd av ­motsättningar mellan etniska nätverk med ursprung i olika ­delar av Balkanländerna.

Dessa gäng ­samarbetar nu i stället och tycks ­kunna hålla sams.

Mordoffren hittades vid denna tid ­undangömda i industriområden ­eller grävdes ner, men allt förändrades då ­Petar Grujic, känd som ­Malmös ”Gud­fader”, sköts ihjäl utanför ett kafé i juli 2005.

Sedan dess har de of­fentliga morden blivit ­betydligt ­van­lig­are.

Lig­orna vill de­monstrera sin makt, och har ingen­ting emot ­uppmärksamheten i tidningar, ­radio och tv som ett mord mitt på ­dagen med många vittnen ­leder till.

Gärnings­mannen är ofta en ­inhyrd ­yrkes­mördare, ­troligen utan svensk förankring, som efter dådet försvinner tillbaka till kontinenten.

Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM