”En oerhört skön känsla”

Tidigare mästarens tips inför maran: Tänk positivt

1 av 3 | Foto: Foto: SCANPIX
PLÅGSAM njutning Att springa en marathon kan vara bland det jobbigaste man gör – men när mållinjen väl är passerad kan det också vara oerhört skönt.
TEKNIK

Smörj in bröstvårtorna, tänk positivt och akta dig för de värsta mjölksyrefällorna.

Mr. Stockholm Marathon, Anders Szalkai, ger dig alla tips om hur du ska angripa årets Stockholm Marathon.

– Hitta just din rytm och tänk positivt, säger han.

Löparintresset har aldrig varit större i Sverige. 20 627 löpare är anmälda till årets Stockholm Marathon. Vissa kommer att ta sig i genom banan på under två och en halv timme, andra kommer kämpa i det dubbla. Oavsett så kommer Stockholm Marathon erbjuda flera fällor.

Vann 2001

En som vet vad han talar om är Anders Szalkai som i morgon gör sitt 15:e Stockholm Marathon. Fem gånger har han varit SM-vinnare och 2001 var han först av alla in genom Marathonporten på Stockholms Stadion.

– Den känslan när man går in på Stadion är alltid en oerhört skön känsla. Även om man inte sprungit så bra så har man gjort sitt bästa och inte vikit ner sig, säger han.

”Försök ge ett leende”

Under ett Marathonlopp brottas löparna både med fysiska och mentala problem. Anders Szalkai tycker att det viktigaste är att tänka positivt och dela upp loppet i korta delar.

– Även om du är trött, försök ge ett litet leende till de som hejar på. Du får ofta dubbelt tillbaka från dem, säger han.

Och även om Anders Szalkai numer är en oerhört stark elitmotionär i stället för segeraspirant tror han att det finns chans till svensk seger i morgon.

– På damsidan tror jag absolut på Isabellah (Andersson). Hon sa att det kändes bra efter Göteborgsvarvet så hon är klar favorit.

ARTIKELN HANDLAR OM