Sista bilden på Besa, 33

En timme senare mördas hon på väg hem till sina barn

1 av 2
Sista bilden av Besa Det här är den sista bilden av Besa Gashinus i livet. Den togs när hon satt på bussen på väg hem till sin nya pojkvän och sina tre barn. En timme senare hittades hon av sin 11-åriga dotter – skjuten i huvudet.
TEKNIK

När trebarnsmamman Besa Gashinus, 33, kom hem väntade mördaren på henne. Utanför porten hittade den 11-åriga dottern sin mamma – skjuten i huvudet.

Nu åtalas kvinnans tidigare älskare för mord.

– Ett svartsjukedrama, säger åklagare Olof Sahlgren.

Besa Gashinus och den 42-årige mannen började träffas 2006 i Göteborg och inledde en relation. Men under sommaren 2010 träffade trebarnsmamman en annan man. Något som 42-åringen, som själv är gift och har två barn, inte kunde acceptera.

– Han fortsatte kontakta henne, skickade sms, ville träffas och fortsätta förhållandet, säger Olof Sahlgren vid Göteborgs åklagarkammare.

Besökte hennes jobb

– Dagen innan hon blev skjuten kontaktade han henne över 40 gånger via telefon och sms. På morddagen över 50 gånger. Han besökte hennes jobb och ringde på i hemmet.

Besa Gashinus var rädd för honom. Hon berättade för släktingar att han hotat döda henne och sagt att han köpt ett vapen.

Barnen berättar i polisförhör att deras mamma veckorna före mordet ville att persiennerna i hemmet skulle vara nerfällda hela tiden.

Barnen väntade

Den 27 november 2010 stämde Besa Gashinus och 42-åringen träff på ett fik. Hon var rädd och bad en vän följa med och sitta i närheten. Han hörde 42-åringen säga:

– Så det är alltså slut? Då vet jag vad jag måste göra.

Senare på kvällen togs den sista bilden av Besa Gashinus. Hon hade handlat mat och var på väg hem med bussen. Hemma i lägenheten väntade hennes nye pojkvän och de tre barnen på 13, 11 och 9 år.

Yngsta dottern svarade i porttelefonen, men blev orolig när det tog så lång tid för mamman att komma upp.

– Hon rusade ner och fick se sin mamma stå med handen på handtaget. När dottern öppnade dörren föll mamman ihop, berättar åklagaren Olof Sahlgren.

Trodde hon ramlat

Kvinnan hade skjutits i höger tinning på nära håll – men var vid liv.

Familjen trodde att hon ramlat och slagit sig, först vid magnetröntgen på sjukhuset upptäcktes en kula i huvudet. Två dagar senare avled Besa Gashinus.

Enligt åklagaren väntade den 42-årige mannen på parkeringen utanför hennes hus. Efter mordet ska han ha fått hjälp av två vänner att fly till Tyskland. Vännerna är åtalade för grovt skyddande av brottsling.

Mannen förnekar att han är skyldig.

ÅKLAGARENS BEVISNING

Några av sms;en från Besa Gashinus:

 ”Lämna mig i fred, för jag vill inte alls att du kysser mig.”

 ”Respektera mitt beslut och lämna mig i fred. Jag vill börja ett annat liv, och du måste också bli tillsammans med din familj. Och leva ett liv så som det ska vara.”

 ”Jag har ingen din galning.”

 ”Prata inte mer med mig, du har gått för långt.”

Några av sms:en från 42-åringen:

 ”Jag har dig framför mina ögon, du håller på att göra mig galen.”

 ”Jag mår dåligt nu av att du har hittat den andre. Ja,ja jag ser det. Ja, killen, sov nu, ja Besa sov.”

Sebastian Chaaban