MOTIVET: EN GÅTA

Misstänkte 29-åringen – hip hop-artist i Mongoliet

Foto: Foto: ULF HÖJER
AVSLUTADE MATCHEN Mördade Reber Sharifs fotbollskompisar valde i går att spela färdigt fotbollsmatchen för att hedra sin vän.
TEKNIK

Den misstänkte mördaren är en asylsökande mongolisk hip hop-artist.

Varför han skulle vilja mörda 18-årige Reber Sharif är det ingen som vet.

Motivet är en gåta för polisen.

Foto: Foto: LÄSARBILD
Den misstänkte 29-åringen grips av polisen.

Mannen som misstänks ha knivmördat Reber Sharif är 29 år gammal och bodde tillfälligt i en lägenhet han fått låna i Hässelby tillsammans med flera landsmän.

– Vi blev kontaktade av en person som frågade om de kunde få låna vår lägenhet under tiden vi var bortresta, säger lägenhetsinnehavaren.

I måndags skulle de träffa 29-åringen för att skriva papper på uthyrningen.

– Men det blev inget, han sa att han var upptagen, så vi skulle göra det i dag (läs i går) i stället.

Lägenhetsinnehavaren säger att de inte känner 29-åringen, och inte vet något mer än hans namn och att han kommer från Mongoliet.

”Har suttit i fängelse”

29-åringen kom till Sverige 25 januari i år.

Han har berättat för Migrationsverket att han är artist i sitt hemland, har gett ut flera skivor och att han på grund av gruppens texter misshandlats av fem män i svarta skinnrockar, som han tror är utsända av myndigheterna.

– Jag har också suttit i fängelse, oskyldigt dömd till sex månader för narkotikabrott.

Därför flydde han till Sverige.

”Var stökigt”

Han placerades under Migrationsverkets utredning på ett boende i Gävle, och flyttades sedan till Gällivare. Hur länge han varit i Stockholm är oklart.

– De har bott här i Hässelby i tre-fyra månader, jag ser honom ibland. Han är ofta uppe sent om natten och lagar mat. Ibland har jag hört skrik och det har varit stökigt, säger en granne.

Vad som utlöste knivöverfallet är fortfarande oklart.

Ingenting i Migrationsverkets utredning talar för att mannen skulle ha några psykiska besvär. De enda hälsobekymmer han uppger sig ha är dåliga tänder och torr hy.

Förhördes i en timme

I Mongoliet har han, förutom artistkarriären, jobbat som skräddare och drivit restaurang. Han bodde tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror i huvudstaden Ulan Bator.

I mars avslog Migrationsverket den misstänktes ansökan om uppehållstillstånd.

Han har överklagat beslutet.

Nu sitter han anhållen, misstänkt för mordet på Reber Sharif, 18.

I går eftermiddag förhördes han, i närvaro av sin advokat Sargon de Basso.

– Förhöret avslutades på eftermiddagen och tog en timme. Han har gett sin position med anledning av misstanken rörande mord – och han förnekar brott. Mer kan jag inte säga med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Sargon de Basso.