Dopningsexperten: Varenda jävla idrottsman kan säga att de fått i sig det i kosttillskott

TEKNIK

César Cielos förklaring om ett kontaminerat kosttillskott räckte för Cas. Ett beslut som kan få enorma konsekvenser i hela idrottsvärlden.

– Det kan få en otrolig prejudicerande effekt, säger dopningsexperten Bengt Eriksson.

Bengt Eriksson är ordförande i simförbundets antidopningskommitte, sitter i RF:s dopningskommission – och han är helt ställd.

– Det är mycket egendomligt, säger Bengt Eriksson.

Han trodde precis som Fina att Cas skulle gå på deras linje om en avstängning på minst tre månader eller längre för César Cielo.

”Inte hålla juridiskt”

– Furosemid är ett sätt att dölja dopning. Det sprider ut urinen så att man får svårt att påvisa annan dopning med till exempel anabola steroider, säger han och fortsätter:

– Att skylla på att man fått något i kosttillskottet påstod även Ben Johnson på sin tid. Det ska inte hålla juridiskt. Har de gått på den förklaringen så har de gjort en helomvändning som är anmärkningsvärd.

Bengt Eriksson tror nu att skiljedomstolen kan komma att överösas av överklaganden från idrottsmän runt om i världen.

”Individen ansvarar”

– Varenda jävla idrottsman kan säga att de fått i sig det i ett kosttillskott. Tidigare har man tillämpat så kallad ”strict liability”, det vill säga att individen ansvarar för det han stoppar i sig. Det här kan få en otrolig prejudicerande effekt, säger Bengt Eriksson.

Erik Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM