Så spinner du ditt eget nätverk


Vill du flytta filer mellan dina datorer? Spela nätverkspel mot polarna?Och använda samma skrivare till alla maskinerna? Då är det dags att installera ett eget nätverk.

moa.mansen@aftonbladet.se


Du behöver inte vara en högskoleutbildad tekniker för att installera nätverk hemma. Rätt delar, några timmars arbete och lite envishet är allt som behövs. Många har mer än en dator hemma. En äldre modell står i ett hörn, någon i familjen har en bärbar, och kanske finns ytterligare en maskin i huset. Då kan det vara läge att koppla ihop sina burkar. IT-skolan visar hur du gör ett enkelt nätverk för hemmabruk. Både för pc och mac.

Innan du börjar
Det här behöver du: nätverkskort, tp-kablar (en sorts nätverkskablar) och en hubb (en liten låda som förbinder alla delar med varandra). Enklast är att köpa en sats där allt ingår. Då får du även mjukvara och instruktionsbok. En grundsats kostar omkring 600-1000 kronor. Du kan också köpa allt separat. Delarna bör finnas i vilken datorbutik som helst. Nätverkskort kostar omkring 250 kronor, en hubb cirka 500 kronor och fem meter tp-kabel kostar mellan 50 och 100 kronor. Att tänka på: Du behöver ett nätverkskort till alla maskiner som ska anslutas. Kontrollera att din dator inte redan har ett nätverkskort. Senare års macar har kort, räkna inte med detsamma när det gäller pc. När du köper nätverkskort bör du få med dig drivrutiner och instruktioner. Har du internet på datorerna, behåll de gamla abonnemangen. Att installera samma abonnemang på alla datorer i nätet är komplicerat.

Så här gör du
1. Installera nätverkskorten
Du måste öppna datorn, din garanti kan då påverkas. Vissa pc får inte öppnas, så kontrollera innan du öppnar. Undvik statisk elektricitet. Avled dig och ditt verktyg genom att ta i en kran eller ett element innan du börjar.
Stäng av datorn, dra ur strömsladden och öppna huven. Hitta en lämplig kortplats, skruva loss metallbrickan som sitter för öppningen och tryck dit kortet ordentligt. Skruva fast. Stäng huven.

2. Dra kablar mellan
nätverkets delar Alla sladdar ska mötas i hubben. När datorn sätts på ska operativsystemet (Windows) känna av att nätverkskortet installerats. Följ instruktionerna på skärmen.

3. Döp nätverkets alla datorer
För pc: Varje dator ska döpas och få en arbetsgrupp. Gå till Start/Inställningar/Kontrollpanelen/Nätverk. Där hittar du Nätverksegenskaper. Döp datorerna till vad du vill, men arbetsgruppen måste vara samma för alla.

4. Konfigurera datorn
Datorn måste nu konfigureras. Gå till huvudfönstret och klicka på Lägg till/Tjänster/Fil- och skrivarindelning för Microsoft nätverk. Tryck ok. Gå tillbaka till Nätverksfönstret och klicka på Fil- och skrivarindelning. Bocka för rutorna.

5. Justera inställningarna
Nu ska du välja vilka datorer eller skrivare som ska vara tillgängliga i nätet. Det gör du genom att välja Dela ut och ange rättigheter. Högerklicka på det du vill dela ut. Öppna skrivarmappen, högerklicka på skrivarikonen. Gör detta på varje dator i nätet. Installera också skrivarrutiner på varje dator. Vid installationen kommer datorn att fråga efter skrivaren. Klicka då på Bläddra, sedan på Arbetsgrupp och slutligen på den dator där skrivaren finns. Välj Nätverksskrivare. I listan på Nätverk ska nu finnas:
Klient för nätverket. Finns den inte, gå till Lägg till/Klient/Microsoft och välj klient för Microsoft-nätverk.
Namnet på ditt nätverkskort.
Fil- och skrivarindelning för Microsoft nätverk.
NetBEUI ska vara installerat. Är det inte det så gå till Lägg till/Protokoll/Microsoft/ NetBEUI. Tryck ok.

Har du en mac?
För att tala om för macarna att de är anslutna till ett nät går du in under Inställningar i Applemenyn och öppna programmet Appletalk. När du kan välja mellan modem, skrivare eller Ethernet, välj Ethernet. För att kontrollera att allt fungerar kan du ansluta en skrivare till nätverket och se om du också kan ansluta till den via Väljaren (under applemenyn). Viktigt är också att du går in under applemenyn/Inställningar/Fildelning. Tryck på knappen starta Fildelning. Du har nu ett splitter nytt nätverk. Gratulerar.


Enklare än så här blir det inte...
Vill du ha ett mininätverk?
Då finns det billiga och enkla alternativ till ett vanligt nät.

Ska du bara koppla samman två datorer, exempelvis för att flytta filer mellan dem, så är det onödigt att installera ett nät. Här är tre alternativ. Om båda datorerna du vill ansluta har nätverkskort kan du använda en BNC-kabel eller en kors-kopplad tp-kabel. Du behöver ingen hubb, men du har ändå ett vanligt nätverk. Eller så kan du använda en så kallad nollmodemskabel. Se till att få en parallellsladd som är av den snabbare sorten. Anslut genom ”direkt kabelanslutning i Windows”. Nätverksprotokollet ska oftast vara IPX. Du får inget nätverk, men kan ändå flytta över filer mellan datorerna och spela nätverksspel. Om du kör Windows 98 finns det ytterligare en metod. Använd en vanlig skrivarkabel, anslut datorerna via skrivarporten - och vips, nu kan du flytta över filer. Alla sladdar bör kunna hittas i vilken datorbutik som helst och bör inte kosta mer än en hundralapp.

Mac+pc= javisst!
Nätverk med både mac och pc? Då är det enklast att använda ett program som gör att datorerna kan kommunicera med varandra. Programet DAVE är vanligast. Det installeras på macen. Du hittar det på:
www.thursby.com
DAVE kan fås gratis på prov under en period, och kostar sedan runt 1300 kronor.