Vem vill ha en Skipper?
Veckans krönikör
Marina Walström, 43, jobbar på Mediafacket, är ordförande i OPK och driver Tjejringen på fritiden..
Håller du med Marina Walström? Är Ericssonmobiler som Skipper? Är nallarna de vuxnas motsvarighet till Barbie?
TYCK TILL om Marinas krönika

Tidigare krönikor


Marina Walström jämför mobiltelefoner med Barbiedockor

Det är lustigt det här med mobiltelefoner. Tillverkarna försöker överträffa varandra med den ena finessen efter den andra i sin iver att få oss att fastna för just deras senaste modell. Vem behöver egentligen en mp3-spelare i mobilen? Nåja, jag vet flera som går i gång på just den detaljen men sån är inte jag. Konstigt nog. Annars är jag torsk på onödiga finesser och onyttor jag inte hade en aning om att jag bara måste ha. Men mobiltelefoner är en sak för sig. Det finns ingen som helst logik i mitt mobilköpande.

Min gamla Bosch från -97 används fortfarande när jag är "mellan riktiga telefoner". Den är ful och klumpig, batteriet tar slut på kvart och det finns ingen som helst extrautrustning att köpa för pengar. Men jag gillar den skarpt. Orsaken till att jag köpte just den mobilen var ringsignalen. Telefonen kan nämligen vissla!

I dag har nästan alla en egen mobiltelefon. De allra flesta verkar ha ett förhållningssätt till sin mobil som är betydligt mer personligt än vad man vanligtvis har till en stationär telefon. Man jämför modeller och finesser. Man vill alltid ha en nyare modell. Och man köper kanske en speciell väska för underverket eller en liten fåtölj att låta den sitta i medan man arbetar.
Mobiltelefonerna är precis som Barbie-dockor.

Ericsson är en Skipper; plattfot, trygg och i total avsaknad av spännande former. Trist och osexig. Trygg och lagom. En Skipper i samlingen räcker.
Nokia är hippa Barbie som alla vill ha eftersom alla har den. Alla kläder, tillbehör och annat lull-lull har Nokia som mall. Det är enkelt att ladda hem nya ringsignaler, man kan skicka roliga bilder till varann och byta logga. Barbie vill man gärna ha flera av och det kommer nya modeller hela tiden med hög "vill ha-faktor".

Min mor hade principer som av någon anledning innebar att jag inte fick någon Barbie. Jag fick en Skipper. Efter mycket tjat fick jag en. Barbie-kopia! Hon hade både bröst och hår som gick att dra ut och sedan dra tillbaka in i huvudet med hjälp av en skruv på magen. Men det var ju ingen riktig Barbie. Det syntes lång väg. Kläderna passade hyfsat men skorna ramlade av hela tiden. Och hon var i mjuk plast istället för hård. Så köper du en mobiltelefon av udda märke - kontrollera att den inte har en skruv på magen.

För ordningens skull vill jag slutligen påpeka att jag aldrig har ägt en Nokia i hela mitt liv. Jag har en Ericsson 380 och det känns som om Nokia-ägare har mycket roligare. Det är ju precis så det är med Barbie också - det är alltid grannens docka som är mest åtråvärd.