Mitt i sommaren, när alla andra skolor stängt, öppnar IT-skolan.
Lär dig att surfa snabbare, skaffa en barnvakt för nätet eller hitta rätt bland diskussionsgrupperna.
Lektion 3: Tio sätt som gör dig till en snabbare surfare.


10 sätt att surfa snabbare
  it-skolan, del 3

Bli gladare - surfa snabbare.
Foto: PER BJÖRN

Nätet är segt som sirap. Känns det igen?
Aftonbladets IT-skola har tio sätt som gör dig till en snabbare surfare. Utan att köpa ny dator.1. Köp snabbare modem
Trött på att sega runt i 14 400 bits per sekund. Satsa på ett nytt modem, snabbast på marknaden är 56 000 (56k) kilobits per sekund. Du kommer att märka skillnad direkt. Men se till att anpassa datorns inställningar så hela kapaciteten nyttjas.

2. Stäng program
Ha inte fler program öppna samtidigt som du surfar. Det ger webbläsaren mer utrymme att arbeta snabbt och effektivt.

3. Öka minnet
Satsa mer minne på din webbläsare. Om du ger den mer chacheminne går det snabbare. I Netscape under ”Preferences” och sedan ”Cache”. I Explorer till ”Alternativ” till inställningar tillfälliga filer.

4. Fimpa ljud och bild
Gå in på inställningar och stängd av alla ljudfiler och videofiler. Det triggar upp hastigheten på ditt surfande.

5. Städa bland bokmärkena
Det tar tid att leta efter bokmärken. Se till att spara dem i en vettig ordning, förslagsvis i foldrar under olika rubrikord. Då hittar du snabbare - och surfar snabbare.

6. Strunta i Java
En riktig bromskloss kan Java och Javascript vara. Om du stänger möjligheten att kolla på sidor som kräver tillägget ökar du chansen till snabb surf. Gör det under inställningar (Netscape) och kontroller (Explorer).

7. Byt webbläsare
Kasta ut den stora webbläsaren och ladda hem en som kräver mindre minne. Båda Netscape och Explorer är stora saker. Väl istället exempelvis Opera (http://www.operasoftware.com).

8. Rensa på hårddisken
Den där häftiga skärmsläckaren som du laddat hem riskerar att förvandla nätet till lönnsirap. Gå igenom hårddisken och ta bort onödiga saker då och då.

9. Ladda hem information
Både tid och pengar drar iväg om du exempelvis till nöds läser mejl on line. Tanka hem informationen istället och läsa utan att var uppkopplad. Det går snabbare och är billigare. Koppla upp dig när du skrivit svaren och vill skicka.

10. Öppna fler fönster
Skapa korsdrag, öppna ett nytt fönster och surfa vidare medan den där tunga sajten laddas ner. Det går att kolla in fler sajter samtidigt.


nicklas.brunzell@aftonbladet.se

Fyra sätt att koppla upp sig
Det går att trimma surfen. Vanliga modem har en topphastighet på 56 Kbit/sekund. Här är fyra varianter. Gemensamt för dem är installationskostnader och fasta månadsavgifter.
Via elnätet. Kräver speciellt modem. Ger hastighet på cirka 500 Kbit/sekund.
ISDN. Dra in en ISDN-telefonlinje i ditt hus (kostar från cirka 2 000 kronor). Då kan du surfa i maximalt 128 Kbit/sekund.
Via kabelnätet. Hastigheten ligger på cirka 500 Kbits/sekund. Kräver dock att du bor i en fastighet med kabelleverantör erbjuder möjligheten.
Via parabol. Går via särskilt modem som ger cirka tio gånger snabbare uppkoppling än via vanliga telefonledningen.
Snabb hjälp
på nätet

Webfree 1.1
Surfa snabbare utan reklam. Webfree är ett program som filtrerar bort alla reklambanners. Resultatet blir renare och snabbare sidor. För Mac. Shareware (20 dollar).
http://www.falken.net
/webfree/

Surf Express 1.1
Program som enligt portalen C-net är ett av de bästa för att surfa snabbare. Shareware (29 dollar). Söker efter dina favoritsidor automatiskt.
http://www.
connectix.com/

NetSonic 1.02
Kollar av dina favoritsajter och laddar hem dem under tiden du surfar, så att de finns hemma när du skriver in adressen. Hamna rätt snabbare.
http://www.
web3000.com/
Tipsa oss gärna om vad du vill lära dig.
Skicka ett mejl till it@aftonbladet.se

MISSAT ETT AVSNITT? Klicka här!
Itskolan, del 1
Itskolan, del 2