Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
VECKA 33 1999
  

Kommuner stoppar IT-biblioteken
Biblioteken håller på att förvandlas till internetcafeer. Tro det eller ej. Bara att segla in och slänga sig i den blixtsnabba internetlianen.
Förr i tiden fick man inte tala högt på bibliotek. Från min barndom minns jag hur stränga och uråldriga bibliotekarier med kängor och grova strumpor (ja, dom var verkligen gamla, säkert över trettio!) såg till att man läste nyttiga saker också. Om man lånade två roliga böcker så måste man låna en tråkig.
Tanken var att man skulle lära sig saker på bibblan.

  veckans krönikör
GUNNAR OHRLANDER

Nu samlas ungdomar runt datorerna. På en skylt står det att de är till för informationssökning.
Men det är inte så många som bryr sig om skylten. Ungdomarna mejlar och fnittrar, en del äldre personer sköter sina bankaffärer och andra cirklar avvaktande runt datorerna.
Går dom sönder om man petar på dom? Får man cancer av skärmen?
Nån gång dyker det upp en ful gubbe också. Den fule gubben har lämnat parken och blivit virtuell.
Bibliotekarierna är lite nervösa. Det är så himla rörigt och en del tycker att folk kommer till bibblan av fel anledning. Studenter sitter hela dagarna och studerar till exempel. Och barnen leker med Hotmail eller chattar.

Fast de flesta bibliotek gillar att vara uppkopplade. Jag tycker det är underbart. Biblioteken har kanske aldrig varit så besökta som i dag. Men det fungerar inte överallt. I själva verket fungerar det bara på några ställen.
Många kommuner har sagt nej med motiveringen att de högteknologiska folkbiblioteken är orättvisa. Här sitter kommunens tjänstemän med en 256 Kbit-förbindelse medan biblioteken har 2 Mbit/s.
Så kan vi ju inte ha det!
Det var Carl Tham och hans statssekreterare Göran Löfdahl som öppnade möjligheterna. Även folkbildningen skulle få en chans när universitetsdatanätet, Sunet, skulle rustas upp. Därför anslogs över 60 miljoner för att folkbiblioteken skulle vara med på framtidsvagnen.
Men i våras hade bara 65 museer och bibliotek av 338 nappat.

Det är här rättvisan kommer in. Den bakvända rättvisan. De kommunala IT-avdelningarna blev djupt upprörda. Varför ska biblioteken ha en snabb internetförbindelse när inte vi...
Lars Markbäck är ordförande i Kommits, en samverkansorganisation för 100 små och medelstora kommuners IT-avdelningar.
- Klart att folk reagerade, säger han till tidningen Computer Sweden. Tjänstemännen har sin 256 Kbit-förbindelse och i skolorna sitter eleverna med ännu sämre. Det är först och främst en rättvisefråga. Uppgiften blev alltså att stoppa biblioteken. Stoppa utvecklingen. Bäst att alla har det lika dåligt. Rättvisan nerkokad till avundsjuka.
Otroligt men sant!

Skriv din egen krönika