Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
 

Foto: PETER KJELLERÅS
Var, när, hur om wap?
Wap = Where Are the Phones ? Var är telefonerna?
Alla pratar om waptelefonen men nästan ingen har sett den.
Så när kommer den?
Ingen verkar veta. Enda beskedet från Nokia är att deras 7110 kommer ”så snart som möjligt”. I dag finns den bara i små testvolymer hos vissa operatörer och återförsäljare. Egentligen skulle 7110:an släppts för flera månader sedan, men Nokia ville satsa på en bättre version av wap, 1.1, och sköt fram lanseringen till september. Nu är det november.
Ska man skaffa waptelefon redan nu?
Anser man att man behöver de tjänsterna – javisst. Men tänk efter – behöver du verkligen surfa på telefonen eller räcker det med en gsm-telefon med infraröd port och modem så du kan surfa hemma på din bärbara?
Finns det något att surfa med sin telefon på då?
Än så länge finns det få tjänster och alla är testtjänster, exempelvis portalen mydof där bland annat Aftonbladet finns med. Detta kräver dock ett dof-abonnemang hos Telia.
  Problemet i dag är inte att få fram sajterna, utan att det inte finns några wap-telefoner. Vilka tjänster som kommer tas fram beror helt på folks behov och efterfrågan. Inga telefoner – ingen efterfrågan. Och därför står det still. Först när folk har sina telefoner finns det anledning för företagen att marknadsföra sina sajter och tala om hur man hittar dit.

Vill du veta mer?
Gå en gratis wap-kurs.
www.learnways.com

"Wap kommer inte att överleva"

IT-gurun Patrik Fältström har inte mycket till övers för tekniken på allas läppar.
För honom är wap bara en parentes i den tekniska historien.

2000-nallarna är här
Vi sätter plus på 17 nallar
Telefonen - en del av personligheten

Wireless application protocol heter tekniken som gör internetspråket så enkelt att det platsar i mobiltelefonen. Med den kan vi surfa med mobiltelefonen, betala räkningar, beställa varor, tippa och läsa nyheter via gsm-nätet.
Alla ledande mobiltelefonbolag satsar på en wap-telefon och tävlar om att vara först.
Men någon direkt framtid har den inte enligt Patrik Fältström, nyckelperson inom det internationella internetorganet IETF.
– Waptekniken är bara en övergång till IP-baserad mobiltelefoni. Om två, tre år har vi riktig internet i våra mobiltelefonerna.

Tror på idén
Men Patrik Fältström tror ändå på idén att kunna använda mobiltelefonen till det mesta.
– Även om tekniken inte håller kommer tjänsterna att överleva. Och framförallt kommer vi att lära oss att publicera informationen på ett helt nytt sätt.
När webbsidorna besöks i framtiden måste servrarna kunna känna av vem som besöker den och vilken teknik den använder. En mobilsurfare behöver en helt annan typ av information än den som sitter hemma vid sin dator. Och framförallt inga tunga bilder.
– Om jag ringer bussbolaget vill jag inte ha deras årsredovisning utan veta när nästa buss går. Informationen måste bli mer pricksäker.

Snabbare överföring
För att få ner internet i mobilen krävs också snabbare överföringshastigheter via gsm-nätet. Och det är på väg. GPRS, Global packet radio system, är bättre på att utnyttja nätets kapacitet. Medan vanlig data över gsm använder fast bandbredd, använder GPRS all ledig plats i gsm-cellen för data. Ju färre som surfar, desto mer bandbredd över för de som gör det.
Nu återstår bara att få ner internetspråket till ett hanterbart format i en standard som världen kan komma överens om.
Fram till dess lär vi få hålla till godo med wap.


epost: it@aftonbladet.se
telefon: 08-7252396
fax: 08-56252837