Tro på dig själv – då får du jobb

NYHETER

Tro på dig själv.

Sätt upp mål.

Utnyttja skamlöst dina kontakter.

Så får man jobb i arbetslöshetens Sverige om Aftonbladets webb-debattörer får bestämma.

Ingen trodde på en stillsam diskussion när bloggaren och entreprenören Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, riksdagskandidaten Evin Cetin (S), landstingsrådet (från lördag) Ilija Batljan (S) och riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) möttes i Debatt om jobben i Aftonbladets webb-tv.

Det var det inte heller, det var fullt ös. Trots att deltagarna i grunden var ganska överens. Sammanfattar man deras önskemål för hur jobben ska bli fler i Sverige – och hur arbetslösa ska få dem – ser önskelistan ut så här:

De nya näringsgrenarna. Sverige har länge levt på bas- och verkstadsindustrin. Risken är överhängande att det inte räcker längre.

Regering och riksdag måste därför satsa mycket mer på forskning- och utveckling, exempelvis inom framtidsområden som biomedicin och it.

De bör också underlätta för att forskningsresultat översätts till nya jobb, det vill stödja samarbeten mellan forskare och företagare.

Entreprenörerna. Det är i de små, växande företagen som de nya jobben finns.

Isabella Löwengrip har redan, vid 19 års ålder, tre anställda i sina bolag. Hon hyllar de nya reglerna om frihet från revisionsplikt för de små företagen och halverad arbetsgivaravgift för den som anställer unga under 25.

– Skolan lär oss att bli anställda, sa hon och fick medhåll om att det behövs en annan attityd redan i skolan.

Praktikplatserna. Låter kanske lite tråkigt men Evin Cetin från Södertälje använder det lite hippare traineeplatser. Där får man det som varje arbetssökande bör utnyttja urskillningslöst – ett nätverk.

Utbildningen. A och O för den som vill ha jobb och samtidigt önskar att Sverige ska ta sig fram internationellt. Att konkurrera med Indien och Kina om låglönejobb är inget alternativ.

Gör själv! Ilija Batljan formulerade det så här ”Det lönar sig inte att ropa på hjälp från andra”. Isabella Löwengrip tyckte man skulle sätta upp mål – och ta sig dit: ”Det är inte omöjligt”. Evin Cetin: ”Våga drömma – och utnyttja dina kontakter.

Ha ingen övertro på politiken. ”Det är inte riksdagsmännen som producerar jobben”, sa Ilija Batljan. Evin Cetin tyckte inte ens att Arbetsförmedlingen, som är starkt beroende av politiska beslut, var särskilt bra.

För den som misstänker att det inte räcker att tro på sig själv påpekade Tobias Tomé att det redan 2012 kommer att vara brist på arbetskraft. Fram till 2020 äger en gigantisk generationsväxling rum i delar av arbetsmarknaden när en tredjedel av personalen går i pension.

Vad säger ni Sven Otto Littorin (M) och Sven-Erik Österberg (S). Är det här receptet för framtiden?

ARTIKELN HANDLAR OM