”För att finnas så måste man synas”

Jobbresan besökte Helsingborg och flera tog chansen att skapa nya kontakter

1 av 5 | Foto: BJÖRN LINDGREN/BLIPIX
Dennis Kagwa har fått jobb som telefonförsäljare.
NYHETER

I dag stannade Aftonbladets jobbturné till på Kungstorget i Helsingborg.

På plats fanns Dennis Kagwa, 20, som just skrivit på ett jobbkontrakt som annonssäljare – ett arbete han fått genom Jobbresan.

– Jag har träffat lokala politiker och pratat med dem om arbetslösheten. Sen ställer många ungdomar frågor kring vad en jobbcoach kan göra och hur de ska gå till väga för att få ett jobb.

Vilka råd ger du?

– Se till att synas – för att finnas så måste man synas. Oavsett hur tungt och meningslöst det kan kännas, så måste man leta efter andra alternativ. Ge aldrig upp!

Drömtillfälle

Du har nu fått ett jobb som säljare – var det ett jobb du tänkt på tidigare?

– Mitt mål har alltid varit att bli jurist, men jag vill smaka på arbetslivet lite innan. Jag uppskattar min verbala kompetens och har därför i första hand sökt just säljarjobb. Samtidigt har jag varit beredd på att ta vilket jobb som helst, som arbetsmarknaden ser ut idag. Men det här är verkligen ett drömtillfälle som jag inte får missa.

Vad ser du fram emot mest i ditt nya jobb?

– Det sociala, och att jag får tillfälle att utvecklas.

”Lättare att sälja bil”

En annan som besökte Jobbresans turnébuss var Jan Blide från Linköping. Jan Blide har varit arbetslös i fem månader och fanns på plats när Jobbresan besökte Norrköping. Nu tog han alltså chansen att träffa jobbcoacherna igen.

– Jobbresan är ett lysande initiativ! Jag och min fru vill flytta ner till Skåne, därför är jag här för att marknadsföra mig själv.

Jan Blice tycker att det svåraste med att söka jobb är att skriva ett cv som står ut.

– Det är ju svårare att sälja sig själv än att sälja en bil på Blocket. För mig tog det fyra veckor innan jag kunde forma ett bra cv.

Se möjligheter

Jan Blide har fått hjälp av Jobbresans coacher att göra sitt personliga brev och cv ännu bättre, men han tipsar också om att ta hjälp av vänner och gamla arbetskollegor för att få fram sina starka sidor.

Finns det något som varit oväntat roligt med att söka jobb?

– Jag har fått mer erfarenhet av möta främmande människor och skapa kontakter, vilket varit roligt. Som arbetslös måste man vara positiv och se möjligheterna till något nytt.