Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Jul

En saftig katt

Ingen jul utan lussebulle – så lyckas du med julbrödet

Med julen kommer lussebullen. Men hur får man den att bli festligt saftig istället för tråkigt torr? Hemligheten ligger i knådningen.

Foto: Maria Östlin

De är soligt gula, mjukt formade och bjuder på en himmelsk smak av saffran. Lussebullen har funnits så länge vi kan minnas och verkar vara här för att stanna. Ingen jul utan lussebullar, resonerar många.



Lussebullar kan verka vara en lätt sak, men alla som har testat att baka dem vet att det kan vara klurigt ibland. Hur får man lussebullen att bli festligt saftig istället för tråkigt torr?

Det ligger i knogarna

Thorbjörn Jernström, ägare av Lundbergs bageri i Stockholm, säger att hemligheten ligger i bearbetningen av degen.

– Jag tror att många inte knådar tillräckligt länge, eller har för mycket mjöl eller så låter de inte degen vila ordentligt, förklarar han.

Fast form

Formen är minst lika viktig som smaken på lussebullen. Det vanligaste är den berömda S-formen.

– Lussekatten är traditionell och omtyckt. Den behåller nog sin klassiska form, tror Thorbjörn.

Håller cirka två dagar

Han tipsar om att det bör bakas lussebullar lagom till lucia, det är då lussesäsongen kommer igång.

– Du kan ju alltid frysa in dem direkt, då håller de länge. Annars håller de i cirka två dagar. De blir ju så mycket torrare än vanliga bullar.



Men varför gillar vi svenskar lussebullar så mycket?

– Ja, men det är ju doften och smaken som lockar. Det blir lite lagom med bara en gång om året, då hinner vi längta.



Och vem vill du, Thorbjörn Jernsström, önska en god jul?

– Ja, då vill jag nog önska min tvillingbror en god jul!


Har du något annat knep för att få julbrödet saftigt? Lämna gärna ditt tips i artikelkommentarerna här nedanför.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet