Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

En saftig katt

Foto: Maria Östlin

Fler julartiklar:

  Då slipper du helg–
trängseln
Vissa tider är bättre att shoppa på än andra i jul
  Därför ska du välja rätt metod att ta bort stearin "Det finns risk att man bryter sönder tyget".
  Tro inte du är nyttig bara för att du käkar mandel Så kan du tänka för att äta bättre vid julbordet.
  Saffranskattens saftiga hemlighet Ingen jul utan lussebulle
  Tredje advent - en brandfara Mys med ljus, men akta ditt hus
  Så lyckas du med din julamaryllis Så lyckas du med julens ståtligaste blomma
  Rätt rätt kräver rätt vett Här är etiketten för julmiddagen

Lussebulleknep:

1.Knåda, knåda, knåda! Ge allt!

2.Var inte för generös med mjölet

3.Låt den jäsa tillräckligt

Ingen jul utan lussebulle – så lyckas du med julbrödet

Med julen kommer lussebullen. Men hur får man den att bli festligt saftig istället för tråkigt torr? Hemligheten ligger i knådningen.

De är soligt gula, mjukt formade och bjuder på en himmelsk smak av saffran. Lussebullen har funnits så länge vi kan minnas och verkar vara här för att stanna. Ingen jul utan lussebullar, resonerar många.



Lussebullar kan verka vara en lätt sak, men alla som har testat att baka dem vet att det kan vara klurigt ibland. Hur får man lussebullen att bli festligt saftig istället för tråkigt torr?

Det ligger i knogarna

Thorbjörn Jernström, ägare av Lundbergs bageri i Stockholm, säger att hemligheten ligger i bearbetningen av degen.

– Jag tror att många inte knådar tillräckligt länge, eller har för mycket mjöl eller så låter de inte degen vila ordentligt, förklarar han.

Fast form

Formen är minst lika viktig som smaken på lussebullen. Det vanligaste är den berömda S-formen.

– Lussekatten är traditionell och omtyckt. Den behåller nog sin klassiska form, tror Thorbjörn.

Håller cirka två dagar

Han tipsar om att det bör bakas lussebullar lagom till lucia, det är då lussesäsongen kommer igång.

– Du kan ju alltid frysa in dem direkt, då håller de länge. Annars håller de i cirka två dagar. De blir ju så mycket torrare än vanliga bullar.



Men varför gillar vi svenskar lussebullar så mycket?

– Ja, men det är ju doften och smaken som lockar. Det blir lite lagom med bara en gång om året, då hinner vi längta.



Och vem vill du, Thorbjörn Jernsström, önska en god jul?

– Ja, då vill jag nog önska min tvillingbror en god jul!


Har du något annat knep för att få julbrödet saftigt? Lämna gärna ditt tips i artikelkommentarerna här nedanför.


Läs mer

  God jul – med sunda kryddor Saffran, kanel och glögg rena hälsokuren
  Nu är det gyllene tider Saffransbak - mer än lussekatter
Utskriftsdatum:
Publicerad: 2008-11-12
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/jul2008/article11568093.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11