Dagens namn: Orvar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Jul

"Det finns risk att man bryter sönder tyget"

Därför ska du välja rätt metod att ta bort stearin på duken

Julstämningshöjare – och förstörare av den finaste julduk.

Så här få du bort stearinet om rinnolyckan är framme.

– Använd massor av hushållspapper, säger Charlotte Sjögren, mat- och vinskribent på Icakuriren.

Stryk eller bryt bort ditt dumma stearin. Men kolla tyget först!   Stryk eller bryt bort ditt dumma stearin. Men kolla tyget först! Foto: Lasse Allard

Adventsljusstake på köksbordet och stearinljus på öppna spisen. Mysigt värre – tills stearinet runnit ned och täckt mormors hemvävda duk som ligger under.

Slänga? Testa de här tipsen först.

– Man väntar tills det har kallnat. Man kan bryta bort tjockt stearin, försiktigt. Sedan lägger man massor av hushållspapper över och under och använder ett hett strykjärn. Då suger pappret upp det smältande stearinet. Byt papper tills det inte längre suger stearin. Tvätta sedan duken så hett som möjligt. Jag tycker det fungerar bäst, säger Charlotte Sjögren.

Vad finns det för andra metoder?

– På vissa tyger kan man bryta bort det efter det har kallnat. Men på sidentyg är det jättesvårt. Då kan man inte ha så hög värme och om man bryter bort det så finns det risk att man bryter sönder tyget, säger Charlotte Sjögren.

Om någon sedan drullar glögg på duken då?

– Man får behandla det som rödvin. Tjockt med finsalt på. Låt det torka, det kan ta ett dygn. Det suger upp vätskan och sedan tvättar man som vanligt. Kom ihåg att glöggen är söt, så det kan bli en sockerfläck kvar, men det går bort om man tvättar i maskin, säger Charlotte Sjögren.


Har du något annat fiffigt tips på hur man får bort stearin? Eller vet du kanske hur man gör den perfekta knäcken? Lämna gärna ett tips i artikelkommentarerna nedan!

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet