Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Jul

"Tomten är könlös"

Därför är julgubben så populär

Tomten finns.

Nu vet ni.

– Om man har behov av en jultomte så är det klart att det finns en sådan, säger Agneta Lilja, etnolog på Södertörns högskola.

Julsymbolen med sin efterträdare?   Julsymbolen med sin efterträdare? Foto: ap

Att det blev just en tjock gubbe med skägg och inte så moderiktig luva som får stå som en av de största symbolerna för julen kan ha sin förklaring i människans förmåga att plocka russinen ur kakan.

– Det är en sammanblandning av olika figurer lånade från olika bibliska berättelser. Han bygger även på en äldre föreställning om en hustomte som tog hand om gården, säger Agneta Lilja.

Finns han?

– Om man har behov av en jultomte så är det klart att det finns en sådan. Det skapas för det tillfället. Men han finns ju inte som en specifik person utan mer som ett fenomen. Vår jultomte som han ser ut är en föreställning som kommer från Jenny Nyströms framställning av tomten. Man har skapat en bild av kraften. En kraft som står för godheten.

Varför delar han ut julklappar?

– När vi kommer till julen så tar vi en paus och kan ställa oss de stora frågorna. Då tänker vi efter vad livet egentligen handlar om och vilka vi är. Då dyker jultomten upp och bekräftar oss och att vi finns genom att ge gåvor. Människan har länge använt gåvoutbyte till att binda samman människor med varandra. Julklappen är intressant för den köps ju med en specifik adress. Du köper något som du tror att någon annan verkligen vill ha.

Varför polar inte Jultomten och Julbocken längre?

– Julbocken kunde också komma och lämna presenter. Men han hängde mer ihop med trettonhelgen.

Hur bitter tror du bocken är för att tomten blev den hajpade av dem båda?

Inte lika poppis.   Inte lika poppis. – Det borde han ju vara förstås. Nu åker han väl runt som en slags trofé istället mellan olika arbetsplatser. Han har ju helt konkurrerats ut ur hemmen.

Varför?

– Att klä ut sig till djur har fallit ur modet. Varför vet jag inte, vi lever nog inte med djuren på samma sätt i dag.

Vilken symbol skulle vi ha om tomten inte fanns?

– Till exempel ett oskyldigt barn som kan stå för det förenande. Någon som man inte kan kategorisera eller placera någonstans. Ett oskrivet blad. Som Jultomten. Tomten är könlös i den mening att han inte är gammal eller ung utan en figur, en symbolisk kraft.


Vilken symbol tycker du är starkast under julen? Behöver vi goda krafter som bekräftar oss? Kommentera och diskutera i artikelkommentarerna här nedanför!

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet