Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Jul

Julbordet är på väg bort

Nya familjebildningar gör att vi istället går över till trerätters menar måltidsforskaren Richard Tellström

Julbordet är på väg att försvinna. I stället går vi över till festmiddag på julafton med tre eller flera rätter, tror måltidsforskaren Richard Tellström:

– Det traditionella julbordet funkar inte i vår tid, med alla nya familjebildningar.

– I takt med att vi skapar nya familjebildningar med bonusbarn och plastbarn funkar inte julbord, eftersom ett julbord förutsätter att man är fast på en plats och att man är ganska många. En julaftonsmåltid skapar större rörlighet, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid Grythyttans restaurangskola.

En festmåltid är ett bättre alternativ på julafton, menar Richard Tellström, och föreslår en start med skaldjur, ostron, champagne, en köttbit till varmrätt och ost och en festdessert som avslutning.

Stannar och försvinner

Några trotjänare blir dock svåra att putta av julbordet, spår Richard Tellström.

– I en festmåltid ingår alltid helt kött. Därför står sig skinkan, som dessutom är den populäraste rätten på julbordet. Likaså sillarna och snapsen, som är festmarkörer i vår matkultur. Barnmaten, det vill säga köttbullarna och prinskorven försvinner inte heller.

Färdigköpta syltor, sillsallader och liknande är rätter på dödslistan, tror Richard Tellström. Inte heller revbensspjäll och risgrynsgröt kommer att finnas på julaftonsfaten i framtiden. Och kålsorterna går förmodligen samma väg.

Lutfisken försvinner som julbordsmat, däremot kan den serveras som enskild rätt någon av de övriga juldagarna.

– Den stora förändringen på julbordet står grönsaksrätterna för. Det finns ett allt större inslag av vegetarisk och vegansk mat på julbordet. Olika sallader, lådor och gratänger lyser upp.

Plats på julbordet blir det också för flera skaldjur och fiskar, som hel piggvar, sjötunga och klassiska plattfiskar. Även gås och kalkon är bubblare på julbordet.

Mer färdigmat

En annan trend som accelererat är färdigmaten.

– Julbordet i dag är i hög grad ett färdigmatsbord. Färdig risgrynsgröt, färdig sylta, ja till och med färdigkokt och griljerad skinka, konstaterar Richard Tellström.

Men variationerna på julbord över landet är stora.

– Folk på Södermalm i Stockholm äter ett annat julbord än folk på landsbygden, och äldre äter ett annat julbord än yngre, poängterar Richard Tellström.

Skräckexemplet som ingen borde behöva äta är, enligt hans mening, en fryst jultallrik från en av livsmedelskedjorna.

– Den är väldigt stor inom hemtjänsten. Det är alltså den mat vi ger våra gamla med en önskan om en god jul. Sju minuter i mikron och julen är där. Det är förskräckligt! Säger han med avsmak.

Fläskgift och köttbullar

På dagligvarujätten Axfood konstaterar presschef Ingmar Kroon att vi svenskar är oerhört traditionella när det gäller julmat. Det mest spännande i år är om den senaste tidens fläskgiftslarm kommer att lägga sordin på köttbullsförsäljningen.

– Vi tog tidigare fram statistik över julmatsförsäljningen varje år, men vi tröttnade eftersom det var samma hela tiden.

En lite nyare trend kan dock skönjas på sillfronten, berättar han.

– Yngre människor gillar inte när det smakar för mycket sill. I stället för en vanlig inlagd sill, kryddsill eller löksill tar man en som smakar mer av något annat än själva sillen, som till exempel senapssill, vitlökssill eller currysill.

Juleålen rödlistad

Storsäljarna är risgrynsgröt i plastkorv och julskinkan. Skaldjurstrenden syns också i försäljningen.

– Många köper räkor och även kräftor är vanliga på julbordet. Näst efter kräftskivetiden i augusti–september är jul och påsk topparna på kräftkurvan.

Men ålen, som alltid varit stor på julbordet, särskilt i Skåne, är med på Världsnaturfondens röda lista och kommer inte att säljas i butikerna i år, berättar Ingmar Kroon.

– Jag vet inte vad skåningarna tycker om det.

Fakta: Julfavoriter i olika landsändar

Norrland

JulkorvVästsverige

GrönkålMellansverige

RödkålSkåne

Ål

BrunkålHela Sverige

Julmust

Risgrynsgröt

Köttbullar

Sill – unga föredrar senapssill, vitlökssill och currysill framför vanlig inlagd sill och kryddsill

Gravad lax

Öl

SnapsKälla: Axfood (TT)

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet