Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Tredje advent - en brandfara

Familjen hade levande ljus på bordet och julduken fattade eld. Familjen hade levande ljus på bordet och julduken fattade eld. Foto: Räddningstjänsten Jönköping

Det mest brandfarliga kring julhelgerna:

1. Levande ljus

2. Tomtebloss

3. Juldekorationer som brinner

4. Raketer

Läs mer

  Högtid – för husbränder Levande ljus blir en dödsfälla
  JULFROSSA på julsajten Obs. Kan ge glitter- och knäckabstinens.

Mys med ljus, men akta ditt hus

Låt inte julglädjen gå upp i rök och var försiktig med levande ljus. Bränder runt juletid ökar och den tredje advent är den värsta dagen.

Julen har en hög mysfaktor och de mörka kvällarna är som gjorda för levande ljus.

Men till julen ökar också antalet bränder i Sverige och till varje adventsdag blir det allt fler utryckningar för räddningspersonal.Ulf Erlandsson, Brandutredare på Räddningsverket, berättar att december är den värsta månaden på hela året.

– Veckorna runt jul har alltid den värsta statistiken, både vad gäller antal bränder och dödsbränder.

Värst kring tredje advent

Han förklarar att adventsljusstakarna är rent utav livsfarliga på grund av att bomull och mossa är mycket lättantändligt. Ulf Erlandsson tror att de flesta är medvetna om riskerna med levande ljus idag, men att folk blir oförsiktiga runt jul för att de har vant sig vid ljusen sedan den första advent.

– Den tredje advent formligen kulminerar det och bränderna ökar markant. Då går ljuständningen på rutin för många.Vid den tredje advent har också det första adventsljuset hunnit brinna ned och utgör därför en stor brandfara.

Tre råd för lugn ljusjul

Till och med det gamla hederliga värmeljuset utgör en brandrisk då det kan överhettas och börja brinna. Det finns tre saker som du ska tänka på; lämna aldrig ett ljus obevakat, använd en stadig ljushållare och placera aldrig ut ett ljus nära något lättantändligt.

– Många värmeljus stående tillsammans på en bricka smittar värme till varandra och då kan det slå upp lågor. Att ställa ett värmeljus direkt på ett bord eller på en tv, som många gör, är en katastrof, säger Erlandsson.Den fjärde advent var det 1997-2007 i snitt 11.2 bränder orsakade av levande ljus. Det finns emellertid ett stort mörkertal då inte alla småbränder rapporteras.För att undvika bränder i jul krävs uppmärksamhet och ansvar.

– Den som tänder ett ljus har också ansvar för att det släcks.Och sist men inte minst, vem vill Ulf Erlandsson hälsa en god jul?

– Mina barn och min gamla mor, som tack och lov har fattat det här med levande ljus för länge sedan.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2008-12-14
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/jul2008/article11593213.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11