Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Jul jul blinkande jul

Richard Holden är en av USA:s storpyntare

Med över 150 000 blinkande ljus, tomtar och snögubbar vill Richard Holdman från Utah hedra Jesus. – Det är mitt sätt att hedra födelsen av Jesus vår herre och räddare, säger Richard.

Richard Holdmans blinkande julhus har dragit till sig mer och mer besökare för varje år. Förra året sattes grannarnas tålamod på sin spets då familjen Holdman vann snabbmatskedjan KFC:s juljustävling – ”Kentucky Fried Chicken Festive Fanatics Contest”.

Gated community

Omröstning i granskapet ordnades och den hårt pyntande Richard förbjöds att sätta upp julbelysningen i år.
– Jag respekterar mina grannars åsikter även om det är tråkigt. Vi bor trots allt i en gated community där folk har valt att bo i enskildhet av olika anledningar. Vi har tidigare haft vakter som har övervakat besökarna men det var tydligen inte tillräckligt, säger Richard.

Nytt proppskåp och ny plats

Robert blev först lite nedstämd av grannarnas ovilja att låta hans blinkande hus förgylla julen. Men efter lite övertalningsförmåga lyckades han övertyga sina föräldrar att deras tomt skulle dekoreras i stället.
– Det är inte det lättaste att flytta en julgransbelysning av den här kalibern. Det behövs även rejäl uppdatering av proppskåpet. Som tur är har jag snälla föräldrar som förstår julen och ställer upp för mig, säger han.

Årets fokus

Årets belysning är dubbelt så stor som förra årets. Naturen, i stället för det klassiska blinkande huset är något som familjen Holdens fokuserar på denna säsong. Bland annat draperades en mindre skog i belysning.
– Det är lite lättare att pynta naturen men samtidigt blir det lite mindre personligt än om du pyntar ett hus. En fördel är att det blir otroligt effektfullt att titta på. Det känns som att befinna sig mitt i en julgran.

Billig belysning i januari

Richard Holdman har julbelysning på hjärnan hela året.
– Jag börjar med att köpa in belysningen på rea i januari. Därefter skissar jag på hur ljusshowen ska se ut och väljer ut musik. I början på november startar jag med själva riggningen och lagom till första advent trycker jag på ljusknappen.

Tre julgranar

Inomhus hos den julentusiastiska familjen, Holdman, är det inte lika julpyntat som på utsidan. – Jag satsar mest på utomhuspyntet men jag har i alla fall tre julgranar inomhus.

Familjen Holdmans julpynt kan du se på Mitt Klipp


  Lys upp vintermörkret 11 ljusslingor i test
  Jul jul blinkande jul Richard Holden är en av USA:s storpyntare
Utskriftsdatum:
Publicerad: 2008-12-22
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/jul2008/article11599870.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11