Sköna DVD-boxar som platsar under julgranen

Sköna DVD-boxar Seinfeld, The Office (här den amerikanska versionen), Entourage och Dexter är fyra förslag på julklappar.
NYHETER

DVD-boxen. Ett perfekt sätt att komma in i en serie och se massor av avsnitt i rad. När görs det bäst, om inte i juletid när man har lite ledigt?

Här är tips på en bunt – 17, närmare bestämt – DVD-boxar som kanske kan platsa under just din gran. De är uppradade i bokstavsordning utan annan ranking.

Välj och vraka:

Bond

Är du missnöjd med en blond Bond? Köp i så fall hela boxen där du kan uppleva klassiker som Åskbollen, Leva låta dö, Goldfinger och Ur dödlig synvinkel. Hela registret från Sean Connery och Roger Moore via gentlemannen Pierce Brosnan till Daniel Craig.

Dexter

Hyfsat ny (inne på tredje säsongen i USA), hyllad amerikansk TV-serie som finns i boxformat. Handlar om en seriemördare som gått på TV6. Till yrket en rättsläkare som har en annorlunda hobby: han tar lagen i egna händer och mördar brottslingar som sluppit undan rättsväsendet. Sjukt – och sjukt underhållande.

Entourage

Den här serien måste du se, om du missat historien om grabbgänget som åkte från fattiga Queens till Hollywood där en av dem blev filmstjärna. En orgie i pengar, sprit, droger och manlig vänskap. Till både kvinnor och män 20-35-årsåldern på ett ungefär, lite grand som Sex & the City fast först och främst för killar.

Extras

Brittisk humor, ännu mer tillspetsat brittisk än The Office. Men med en mer allvarsam underton, här har man dragit ner ett par varv på pajaseriet. Samma skådespelare men den här gången gör Ricky Gervais inte en pajas utan en vanlig människa som drömmer om att bli skådespelare, få sin egen TV-show och, liksom många andra, funderar mycket på vad som betyder någonting i livet. Hollywoodstjärnor stod på kö för att få gästspela, resultatet blev en två säsonger lång serie där toppnamn som Orlando Bloom, Samuel L Jackson och Ben Stiller var några av alla som flimrade förbi.

Klass 9A

En sjyst box med SVT-serien som många förmodligen missade. 394 minuter långt tidsdokument över den skolan, gjort med glimten i ögat. Passar som klapp till den där pedagogen eller kulturfantasten du känner. 4 skivor som täcker alla avsnitt.

Rocky

Sylvester Stallone fick sitt stora genombrott med boxarfilmerna. Har fått mycket kritik men 20 år senare har han tjänat mångmiljonbelopp. Att se och höra Rocky skrika ”Adrian” kan man göra hur många gånger som helst. Sedan finns det oförglömliga sekvenser, som när Rocky springer uppför trapporna i Philadelphia med munkjacka på. Suverän filmmusik, dessutom.

Seinfeld

Sitcom när det är som bäst, galna karaktärer som Kramer och George i skön New York-miljö. Trots 80-talskläder och hockeyfrillor är ståuppkomikern Jerry Seinfelds serie lika rolig än i dag. Burkade publikskratt och ”catchfrases” (typ ”hello Newman...”) må vara uttjatade men Seinfeld står sig ändå. Över hundra avsnitt finns att gotta sig åt.

Simpsons

Fega, enkla alternativet. Alla älskar den gula familjen från Springfield. Dock inget för trendnissar eftersom filmen om dem var aktuell förra året.

Sopranos

Finns som box med alla säsonger. Helt rätt klapp till den som är fascinerad av maffiafilmer. Om man har tröttnat på att ge bort Gudfadern och Maffiabröder till personen är serien om nerviga Tony Soprano och hans familj i New Jersey klockren.

South park

Har gått från dagishumor till briljant politisk satir under sina dryga tio år. Funkar för både 14-åringen och medelålderspersonen som en gång växt upp med tecknat. Tips! Satsa på de senare säsongerna, där hittar du de smarta greppen där man skojar härligt med samtiden.

Sune: Sommar & jul med Sune

Se en lysande Peter Haber när han är i sitt esse, efter Sören Andersson och Anders Jacobssons manus, som Sunes pappa. Har charmat hela svenska folket sedan 1991 då Sunes jul visade som julkalender på Sveriges television. I denna box hittar du även Sunes sommar så en ung Peter Haber är briljant som hysterisk trebarnspappa.

Sällskapsresan

För dig som har tröttnat på grå, vemodiga svenska filmer. Återupplev Lasse Åberg-filmerna som blandar humor med ett tecknade porträtt av den svenska samtiden. Sällskapsresorna är filmernas Abba, blir aldrig omoderna. Trots att första resan gick för 20 år sedan. Smart och lättsam humor när den är som bäst.

Robert Gustafsson

Boxen med undertiteln ”Sveriges roligaste man” innehåller tre DVD:er; En rejäl omgång, Ur Löjlig Synvinkel 2.0 C.E och Jag är inte bitter. Kommer garanterat att hamna under många granar i jul, med stor hjälp av framskjutna placeringar i varuhusen (men alla filmer i den här guiden går att beställa via nätet).

The Office

Brittisk humor när den är som bäst. Ricky Gervais karaktär David Brent driver med kontorsmiljöer och grå, trista vardagsjobb. Det borgar för att många känner igen sig. Finns även i lysande amerikansk variant.

Rederiet

Gammal skåpmat för de flesta men det finns en hardcoregrupp som inte kan glömma Tony, Uno och Joker. De kollar klipp efter klipp på Youtube. Känner du en sådan förlorad människa? Ge boxen i julklapp så att andra får låna datorn.

Gudfadern

Coppolas mästerverk, klassikerna från 72, 74 och 90 samlade i en superbox. En tragisk, våldsam och varm berättelse. En familjehistoria med stjärnskådisor som de niro, pacino och brando.

Playa del sol

Peter Settmans ursköna karikatyr av den typiska svenska charterkulturen. visserligen bara två skivor i samlingen men så underbart kul att den platsar bland DVD-boxarna.

Nu när du läst igenom de olika förslagen; missa inte att se vad SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin säger om DVD-boxar

.