Glöm tråkiga presentkort och kläder som inte passar

Ge bort en upplevelse

Foto: AP, AP, Björn Lindahl, AP
NYHETER

Att ge bort äventyrsupplevelser har blivit populärt och utbudet i Sverige är stort. Det går att hitta någonting för alla åldrar och typer av människor. Vad passar din närmaste bäst – fallskärmshoppning, motorcross, dykning, pistolskytte eller vargsafari?

– Äventyrsktiviteter är årets julklapp, säger Stefan Pettersson på eventföretaget Smac.

Glöm kläder som inte passar, tråkiga presentkort eller spriflaskor. I år ska du ge någon du tycker om ett minne för livet.

Vilken grabb skulle inte bli överlycklig för en dag på F15 Söderhamns Flygflottilj i Svenska Flygvapnets stolthet AJ37 Viggen? Eller i alla fall i dess simulator. Simulatorn användes tidigare av flygvapnet för att träna inför tuffa flygstrider, men nu får även vanligt folk sitta vid spakarna och höra mullret från motorerna. 700 kronor kostar kalaset. Ett tips för ett häftigt paket är att köpa en liten Viggen modell och slå in tillsammans med presentkortet.

Lugna upplevelser

Upplevelser behöver inte bara handla om fart och fläkt. Ett fint lite lugnare alternativ är provningar av olika saker. Whisky, cigarrer eller öl till pappa och choklad eller rom till mamma kanske?

En spektakulär present är minikursen ”Sabrering och champagneprovning” i Stockholm. Den kostar 895 kronor per person. Innan provningen av de utvalda champagnesorterna får deltagarna först lära sig att sabrera, alltså öppna en champagneflaska med sabel. Vilket oslagbart partytrick inför nästa nyår!

Stefan Pettersson från Skokloster har sedan 1999 företaget Smac som arrangerar aktiviteter och äventyr. De skapar minnen för livet för stora och små grupper, företag och par.

– Våra populäraste äventyrsaktiviteter är lerduveskyttet och jeep- eller fyrhjulskörning. Och det är tjejerna som är bäst på det, säger Stefan och blinkar. Vi anpassar oss efter kunderna och kommer dit dom är. Äventyren är anpassade exakt efter dina önskemål.

Något för skidåkaren

Ett annat spännande tips är kursen Snowkiting som finns i Stockholm, Uppsala, Vemdalen och Sälen. Snowkiting går ut på att åka skidor eller snowboard med en skärm som drar. En ny dimension öppnar sig för alla skidfantaster – man kan nämligen åka lika lätt både uppför och nerför backen. Garanterad succé.

För de lite mer fridfulla vännerna eller de äldre familjemedlemmarna finns många små lugna men intressanta kurser eller upplevelser. Spökvandring runt Stockholm med tillhörande spökmiddag eller en dag med en personal shopper passar kanske till mamma. Eller vad sägs om endagarskurser i hattmakeri, blomsterbindning eller akrylmåleri.

Inför julklapparna 2008 kan du glömma trånga shoppingcentrum och svettiga provhytter – i år är det upplevelser som gäller och lättast är att boka dessa på nätet. Det finns flera bra sajter som liveit.se, coolstuff.se och upplevelsepresenten.se.

Viktigt att tänka på är att de flesta upplevelserna är roligast om man är två – passa på att ge dig själv en julklapp och häng med.

FAKTA

Äventyr för alla:

Möt ett av Sveriges farligaste djur och känn dig som Kevin Costner i filmen ”Dansar med vargar”. Kolmården i Norrköping erbjuder en timme tillsammans med de keliga rovdjuren för 1050 kronor.

Se Stockholms Stad och skärgård från luften och landa sedan mitt i vattnet. Amfibieplansflygning med en erfaren pilot kostar 3 490 kronor. För ett vackert paket finns små modellplan att köpa i de flesta leksaksaffärer.

Kör bil så fort du kan på en folkracebana. I Stockholm, Linköping och Växjö finns banor där Ni kan köra rally tillsammans. Priser från 1 450 kronor per person.

Galoppera fram i flygande galopp på gudarnas häst från Island. De små islandshästarna är snälla och bekväma och ridturen blir en upplevelse för livet. Islandsridning finns på många ställen i landet och kostar mellan 500 till 1 500 kronor per dag.

Ge din käresta en het salsalektion för två. Kubansk salsa lockar fram det sensuella i er. Ge presentkortet tillsammans med en vacker röd klänning så är jullyckan gjord.

Bästa tipset för tonåringen: Ett blått paket med röda snören innehållande en riktigt fartfylld upplevelse – vattenskotersafari i skärgården. Priser från 3 200 kronor för två vattenskotrar i en timme.

Lina Thorén
Minimedia