Så hittar du rätt i dataspelsdjungeln

”Guitar Hero passar bra till tuffa grabbar som inte vågar sjunga”

NYHETER

För att julklappsshoppa i musikdataspelsdjungeln behöver du en erfaren guide. Ska du köpa julklapp till en sångprinsessa, en stenhård rockgrabb eller ett glatt partygäng?

Slipp besvikna miner och långa mellandagsköer för byten – lyssna på Dataspelsbranschens expert Martin Lindells tips om musikspel och konsoler.

– Det viktigaste är att först och främst tänka igenom vem du ska ge spelet eller konsolen till, säger han.

Vilket spel till vem?

Det finns en uppsjö med spel. Populärast just nu, enligt Dataspelsbranschens topplista är Sonys sångspel Singstars Abba-version. Singstar är utvecklad som en karaokemaskin med mikrofoner. Du väljer vilken sång du vill sjunga och spelet spelar musiken. Det finns olika versioner beroende på vilken typ av musik du vill sjunga. Förutom den nyutkomna Abba versionen är Singstar Svenska Hits, Schlager, Rock Ballads och Rocks är populära varianter.

– Singstar är roligt som partyspel, men nuförtiden kan du även sjunga i instrumentspelet Rockband, berättar Martin Lindell.

Spela trummor och sjung

Rockband var från början ett spel med olika instrument, precis som det populära Guitar Hero, men i de nyare versionerna går det även bra att bara sjunga med. Det som gjorde Rockband speciellt från början var att man i det även kunde spela trummor. I konkurrenten Guitar Hero fanns endast en gitarr.

– Men idag väljer jag Guitar Hero först, säger Martin Lindell. Deras svar på utmaningen från Rockband var spelet Guitar Hero: World Tour som finns ute nu. Det är utrustat med ett ännu större trumset än vad som finns till Rockband. Guitar Hero passar bra till tuffa grabbar som inte vågar sjunga…

Omåttligt populärt spel

Guitar Hero: World Tour är det spel som upptar flest platser på Dataspelsbranshens lista över de mest köpta spelen i Sverige denna vecka. Det är ett omåttligt populärt spel, som dessutom finns för de flesta typer av konsoler.

– Det som ska avgöra vilket spel du väljer är först och främst om du bara vill sjunga eller både sjunga och spela instrument. Efter det är det viktigaste att titta på låtutbudet. Spelet Rockband har till exempel lite fler låtar i sitt nedladdningsbara utbud, säger Martin Lindell.

Olika spel till olika åldrar

För de allra yngsta spelarna, de som inte kan ”Eye of the tiger” som en självklarhet, finns det speciellt anpassade sångspel. Disney har precis kommit ut med en variant där sångerna kommer från gamla välkända Disneyfilmer.

– Det passar perfekt till de yngsta spelarna, men Disney har också sångspel för andra åldrar, som till exempel High School musical eller Dance säger Martin Lindell.

För det glada partygänget kan ett dansspel vara festligt. Då får spelarna dansa på en dansmatta efter instruktioner på skärmen. Till Wii-konsolen finns även ett fartfyllt marakasspel som heter Samba de Amigo.

Viktigt att tänka på när du köper ett musikspel i julklapp till någon är också vilken konsol spelaren använder.

– Alla spel passar inte till alla konsoler, säger Martin Lindell.

FAKTA

Olika konsoler:

Play Station 2 - En väldigt populär konsol som har funnits i åtta år. Den var den överlägset bästa konsolen när den kom, men är nu gammal. Spel görs dock fortfarande till den och för att leka med musikspel fungerar den utmärkt. Priset på runt 1200 kronor är också en fördel.

– Jag ger PS2 minst ett år kvar innan den blir för omodern, säger Martin Lindell, informatör på Dataspelsbranschen.

Roger Rosenlund, tidigare dataspelsexpert på tekniktidningen NyTeknik, kallar PS2 ”svenskarnas nya karaoke-maskin”.

Play Station 3 - Är för tillfället konsolernas Rolls Royce. Den är dyrast, kan visa BlueRay-filmer och har hög prestanda. För en familj där de olika medlemmarna har olika intressen – någon vill sjunga, andra vill spela krigsspel – behövs en PS3.

XBOX 360 - Den senaste versionen av Xbox har lika hög prestanda som PS3, men kan inte visa BlueRay och är heller inte lika dyr. Med 360 kan man spela allt från Guitar Hero till tunga krigsspel och den finns i olika prisklasser beroende på om den har inbyggd hårddisk eller inte.

– Jag rekommenderar en Xbox med hårddisk, säger Martin Lindell. Det behövs när man till exempel laddar ner nya låtar till sitt musikspel.

Wii - Detta är en konsol som inte är särskilt kraftfull, men som passar bra för hela familjen. Nintendo har satsat på att göra en rörelsekänslig kontroll som är enkel att komma igång och spela med, men som inte passar till tunga krigsspel.

– Mina tre döttrar spelade aldrig dataspel innan de fick leka med en Wii. De prövade en gång sedan gick hela förra julen åt till dataspel, skrattar Roger Rosenlund.

Mest köpta spelen enligt Dataspelsbranschens topplista vecka 49:

1. Singstar Abba (för PS2)

2. GTA 4 (PC)

3. Guitar Hero: World Tour (för PS2)

4. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (PC)

5. Mario Kart Wii (Wii)

6. Guitar Hero: World Tour (för Xbox 360)

7. Wii Fit (Wii)

8. Singstar Svenska hits Schlager (för PS2)

9. Guitar Hero: World Tour (för Wii)

10. New Super Mario Bros (DS)

11. Guitar Hero 3: Legends of Rock (för PS2)

12. Singstar Disney (på svenska) (för PS2)

13. Call of Duty: World at War (360)

14. Need for Speed Undercover (PS3)

15. Lips (för Xbox 360)

16. Lego Batman (PS2)

17. Guitar Hero: World Tour (för PS3)

18. Pokémon Ranger: Shadows of Almia (DS)

19. Call of Duty: World at War (PC)

20. FIFA 09 (360)

Minimedia
Lina Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM