Julens mest romantiska klapp

– en kväll på Operan

Foto: Maria Costanza Nocentini,Carl Thorborg, AP
NYHETER

Julens vackraste present – ge någon du tycker om en oförglömlig upplevelse på Operan. Här är bästa tipsen.

– Klassiska historier kan uppskattas även av yngre, säger Kungliga Operans presschef Torbjörn Eriksson.

En underbart romantisk julklapp, är en biljett till Kungliga Operan. Bara att kliva uppför de historiska trapporna, in genom de höga dörrarna och in i den storslagna foajén, är en upplevelse i sig. Ta med någon du håller kär uppför de gamla trapporna och hör dem dra efter andan när de för första gången kommer in i den stora salongen. Rakt fram, den tysta scenen som snart ska äntras av stjärnorna i sina vackra scenkläder. På sidorna de kungliga balkongerna, med sina tunga röda draperier.

Klassiska sagor

Låt din älskade sätta sig ner på första parkett och titta upp på de guldsmyckade våningarna och andlöst vackra takmålningarna.

– För en”opera-nybörjare”, som ska se en föreställning för första gången, är någon av klassikerna bäst, tipsar Kungliga Operans presschef Torbjörn Eriksson.

En av de riktiga klassikerna, som Operan sätter upp under våren, är Verdis La Triviata. Det är en tragedi om en ung kvinnas kamp mot samhällets fördomar.

– Den bygger på Alexandre Dumas den yngres ”Kameliadamen”, och är en riktig snyftare, berättar Torbjörn Eriksson. Det är en klassisk historia som passar de flesta, men kanske inte de allra yngsta.

Även för de yngre

En biljett till Operan behöver inte bara vara en present till en vuxen.

– Klassiska historier som La Triviata, och även Askungen kan uppskattas även av yngre, säger Torbjörn Eriksson. Speciellt tjejer. Jag tror att tjejer mognar lite snabbare än killar när det gäller att uppskatta romantik och snyftare.

På Kungliga Operan sätts Rossinis Askungen och Verdis vackra opera av Shakespeares Macbeth också upp under våren. Perfekta ”förstagångs-operor” med klassiska dramatiska handlingar.

Bästa sångarna i världen

För de mer erfarna operabesökarna finns i vår en riktigt stor uppsättning.

– Wagners mastodontopera ”Ragnarök” är fem och en halv timme lång. Tredje delen i Wagners serie om Nibelungens ring är inte direkt något för nybörjaren, säger Torbjörn Eriksson. Men riktiga ”Wagner-nördar” skulle nog bli överluckliga om de fick biljetter till den i julklapp. VI har fått hit några av de bästa Wagner-sångarna i världen, som till exempel Terje Stensvold från Norge.

En biljett till Kungliga Operan kan bli en julklapp med ett minne för livet. Kombinera med resa till Stockholm och hotellnatt eller middag på en riktigt romantisk restaurang och du ger bort julens mest romantiska klapp.

FAKTA

Årets Julklapp – en upplevelse!

Bästa platserna på Kungliga Operan är på första raden. De biljetterna kostar 690 – 790 kronor för operauppsättningarna. Parkett kostar runt 490 kronor. Lyssnarplatser kostar 60 kronor.

Bästa uppsättningarna i vår:

La Triviata av Verdi är en tragedi som går till 29 maj 2009.

Askungen sätts upp till 18 maj 2009.

Ringaren i Notre Dame om Victor Hugos Quasimodo och Esmeralda går til och med 14 maj 2009.

Barberaren i Sevilla är en komisk opera i två akter om barberaren Figaro och sätts upp till 12 juni 2009.

Basteba är en nyskriven opera på engelska utifrån Torgny Lindgrens roman om Palestina. Den går fram till september 2009.

På Kungliga Operan kan man även se konserter som till exempel Kungliga Hovkapellet med dirigenten Gregor Buhl och oboisten Fredrik Söhngen som spelar fram till 27 maj 2009.

Överraska med ett opera-abonnemang: (FFAKTARUTA)

Fyra olika föreställningar under våren för 1 740 kr (Gäller ej till premiärer eller Trettondagskonsert).

Superbra julklappstips:

Presentkort på Operan

Ge bort ett presentkort på valfritt belopp – din gåva kan bli en upplevelse både i salong och restaurang.

Göteborg:

På Göteborgs Operan finns särskilda julklappstips till exempel en helkväll på operan. Börja aftonen med en guidad tour bakom kulisserna. Koppla av i foajén med en stunds läsning av programmet och gå därefter in och njut av föreställningen på parkettplats vid stora scenen.

Det finns också olika paket:

Musikalpaket:

Mary Poppins

Julklappspris: 18 januari 505 kr (ord. pris 595 kr)

25, 30 januari och 6 februari 565 kr (ord. pris 655 kr)

Operettpaketet:

Läderlappen av Johann Strauss d. y.

Julklappspris: 25 februari och 5 mars 505 kr (ord. pris 595 kr)

Danspaketet:

Dekadens av Jo Strømgren och Wim Vandekeybus.

Julklappspris: 1 och 4 mars 345 kr (ord.pris 415 kr)

Romeo och Julia av Bjorn Dobbelaere.

Julklappspris: 5 och 6 juni 405 kr (ord.pris 475 kr)

Minimedia
Lina Thorén