"Hur vet jag att knäcken än klar?”

Sara Begner svarade på läsarnas frågor

NYHETER

Fredagen den 5 december chattade Sara Begner, chef för Coop provkök, med läsarna och svarade på deras frågor om julbak och julgodis.

Foto: Coop

Alf säger: Vad gör egentligen de skivade potatisarna i glöggen för nytta, när det ändå är socker och jäst i receptet?

Sara Begner säger: Hej Alf! Jag antar att du gör egen hemkörd glögg. Något måste jäsa, om du använder druvor, annan frukt eller potatis spelar ingen större roll. Men jag är ingen specialist på hembryggning. Sök på nätet!

Hej. Vad är skillnaden mellan knäck & kola?

Sara Begner säger: Hej! Det är ingen större skillnad eftersom det finns kola med grädde och utan. Vanligtvis är knäck hårdare i konsistensen än kolan.

Stripe.K säger: Hej Sara! Jag är lite nyfiken på en grej. Det är så här att jag har köpt pepparkaksdeg. Och så kom jag på att man kanske kan lägga till kanel eller andra spännande grejer i degen ex. russin eller så. Vet du ifall det är en bra eller dålig idé?

Sara Begner säger: Hej Stripe! Det var en rolig idé. Du kan självklart lägga till extra kryddor för att få en kryddigare smak tex kanel, malen ingefära eller kryddnejlika. Russin är nog bättre at bara garnera med.

Hej Hej! Jag gjorde tryfflar som dom i Laga Lätt tidningen och dom går inte att rulla, dom är för lösa. Varför?

Sara Begner säger: Jag jobbar inte på Laga lätt men jag kan tänka mig att det är för lite choklad i smeten. Smällt om allt och ha i mer choklad. Kyl den och försök rulla en gång till. Du behöver inte slänga bort det du redan gjort.

Anci säger: Hej, Sara! Det går ju trender i matlagning, precis som med allt annat. Vad är det som är "inne" vad gäller julmaten just nu?

Sara Begner säger: Hej Anci. Om du frågar mig så ska man gå tillbaka till traditionell och ekologisk mat. Att man lagar mat från grunden. Att man använder den grönsaker som är aktuella för säsongen. Många tänker att mer hemlagat är trendigt. Man köper även gärna det som är närproducerat som känns hemlagat. Knäckebröd ska vara i ojämna former, det får gärna vara bär i sylten. Maten får inte kännas massproducerad.

Anci säger: Tack för ditt svar, Sara!! Då har jag varit trendig i många år!! ;)

calle svensson säger: hej jag undrar hur kan jag baka sockerfritt julgodis men ändå att det smakar jul och att det gott. Har bakat sockerfritt godis tidigare men det smakar ju inte så gott.

Sara Begner säger: Hej Calle. Jag är inte så väl insatt i ersättande sötningsmedel. Jag skulle hellre baka ett osötare godis på nötter och mörk choklad. Tex mandelmusslor som det inte är så mycket socker i eller ckokladbräck.

Isabella säger: Hur vet man att kolan eller knäcken är klar? vet att man ska prova med nån vatten droppe eller nåt hur går det till?

Sara Begner säger: Hej Isabella! Häll upp kallt vatten i en bunke. Ta några droppar av den kokande kolan och droppa i vattnet. Ta upp dropparna och känn på konsistensen. Det ska vara som sega droppar om det är rätt konsistens.

Alf säger: Hur gör man för att göra degarna extra luftiga? Jag har kört med vetemjöl special, men finns det något bättre sätt? Jag har aldrig lyckats få bullar riktigt luftiga.

Sara Begner säger: Hej Alf. Bästa sättet att få luftiga bullar är att ha en lös deg och inte mer fett än vad som står i receptet. Ta 2 dl mindre mjöl än vad som står i receptet. Öka på jästiden med minst 30 min. Det är lite kladdigt men det är det värt!! Jag brukar baka med 25 gram jäst till 5 dl vätska och låta det jäsa en timme längre än i vanligt bulldegsrecept.

Anci säger: En fråga till; om du får välja EN sak som du inte kan vara utan på ditt julbord, vad är då det?

Sara Begner säger: Hej Anci. Jag kan inte var utan klassisk heminlagd sill på mitt julbord. Men det finns mycket mer som jag inte vill vara utan.

jay säger: Vad kan man använda förutom tex. gelatin och grädde för att få ett riktigt bra långt och högtstående skum av tex en kryddkokt sås till en efterrätt?

Sara Begner säger: Hej Jay! Det går att använda äggvita i stället för gelatin för att få bra skum till såser. Sök på internet!

sami säger: har du pojkvän?

Sara Begner säger: Hej Sami. Jag är gift men tack för att du frågar.

Stripe.K säger: Hej Sara! (igen.) Tack för hjälpen! Även om det är rätt tidigt, så får du ha en God Jul!

Anna säger: Har du något bra tips på hur man gör goda ganchefyllda chokladpraliner?

Sara Begner säger: Hej Anna. Det härliga med ganache är att du kan fylla det med vad du vill. Jag brukar fylla mina praliner med glögganache. Reducera glöggen och låt extra glöggkryddor koka med. Använd samma mängd glöggreduktion som motsvarande mängd sprit i vanliga recept. Andra goda smaker är apelsin eller citronskal blandat med cointreau.

Hej. Hur är det att fotografera med den duktiga fotografen Wolfgang Kleinschmidt? Vad är det sexigaste julgodiset tycker du?

Sara Begner säger: Hej! Det är roligt att min mat blir fotograferad av honom. Han hälsar - jag sitter med honom i studion nu. Sexigaste godiset är mörka chokladtryfflar och ett gott portvin.

Sara Begner säger: Nu ska jag ta ut mina muffins ur ugnen och fotografera dem. Tack för alla frågor!

Sara Begner säger: Och lycka till i köket!

Sara Begner är snart tillbaka för att svara på fler frågor. Håll utkik efter nästa chatt och passa på att ställa din fråga om recept och julmat.

Coop