Andalusisk mandel- och apelsinkaka

Passar utmärkt för en fikapaus

NYHETER

Inspireras av klassiska julkryddor i exotisk tappning. är är en underbar mandel- och apelsinkaka från Andalusien som passar utmärkt för jul och nyårsfikat.

Foto: Coop

Apelsinen är den frukt som vi allra mest förknippar med jul. Men det går att göra mer med den än att smycka med nejlikor och hänga i band. Matcha den ljuvliga doften från nejlikor och apelsiner med en kaka med härlig apelsinskalsmak. Dessutom i kombination med en annan klassisk julkrydda, mandeln. Traditionen är att lägga mandeln skalad i julgröten eller i den rykande glöggen, men varför inte ta inspiration från heta Spanien och ha den i en mjuk kaka!

Mandel och apelsin från soliga Spanien

Andalusien är en av Spaniens största regioner och välkänt för sina många soldagar, vackra tyger, sin rustika mat och sina läckra desserter. Om våren blommar mandeln och de små träden översållade med vita blommor får regionen att gnistra som ett vinterlandskap. Men trots varmare klimat firas julen på liknande sätt i Spanien som i Sverige med julkrubbor, julgran och tomten ”Papa Noel”.

Vacker dekoration

Blanda sedvanliga svenska juldofter och smaker med en touch av exotiska Andalusien. För att få kakan extra julfin kan du garnera med apelsinsmakande glasyr. Skriv Gott Nytt År, eller rita ett fint julmotiv. Dekorera med apelsinklyftor och brända mandlar och julfikat blir både ovanligt och traditionellt.

Coop