Vegetariskt julbord – här hittar du recepten

NYHETER

Här är alla recept du behöver för ett julbord utan kött. Gott, fräscht och fyllt av julens smaker.

Rödkål

Lantlig och traditionell rätt på julbordet.

Detta vegetariska alternativ tar bara 25 minuter att tillaga.

Ingredienser

0,25 huvud rödkål

2 äpplen

1 msk olja

2 msk koncentrerad svartvinbärssaft

2 tsk vinäger

1 msk hackad färsk timjan eller en tesked torkad

1 krm kanel

Salt och peppar

Tillagning

1. Ta bort rotsocken och fula blad från kålen. Strimla den fint.

2. Skala äpplena, skär bort kärnhusen och skiva frukten.

3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok.

4. Fräs kålen i oljan någon minut och häll sedan i saften och vinägern.

5. Krydda med salt, timjan, lite peppar och bara en doft kanel.

6. Stek någon minut till så att saften blir sirapslik - men kålen ska fortfarande vara lite knaprig.

7. Lägg upp på ett fat och servera.

Kålrotslåda

Denna traditionella julrätt från Finland är mycket vitaminrik och förhindrar trötthet i vintermörkret.

Mer energi till att ta del av det goda på julbordet.

Ingredienser

2 kålrötter

1 gul lök

2 dl matlagningsgrädde

2 dl ströbröd

3 msk sirap

1 tsk mald ingefära

0,5 tsk muskotnöt

Salt och peppar

Margarin

Tillagning

1. Koka kålrötterna mjuka i lättsaltat vatten. Mosa dem med kokspad till rotmoskonsistens.

2. Låt ströbrödet ligga en kvart i grädden och blanda sedan ner i kålrotspurén.

3. Låt löken svettas i margarin tills den är mjuk. Låt den kallna.

4. Blanda ner löken och kryddorna i kålrotspurén.

5. Häll blandningen i en smord, ugnsfast form, strö över ströbröd och grädda i 175 grader i cirka 1 timme. Skydda med folie om ytan börjar bli bränd.

6. Servera varm.

Julbullar med stekt grönkål

Det finns många olika recept på vegetariska alternativ till köttbullar. De här gör du på mandelmjöl och riven ost.

Ingredienser

2 dl mandelmjöl

2 dl riven ost

1 dl ströbröd

1 dl riven gul lök

1 ägg

0,5 tsk vitpeppar

1 tsk mortlad kryddpeppar

0,5 tsk salt

400 g ansad grönkål eller svartkål

3 msk olivolja till stekning

Tillagning

1. Blanda ihop alla ingredienserna utom kål och olja till en smet. Forma till runda bullar.

2. Hetta upp en stekpanna och stek bullarna i olja på medelhög temperatur, ca 8 min.  Krydda eventuellt med mer kryddpeppar vid stekning.

3. Strimla kålen grovt och stek i olja tills den mjuknat. Smaka av med salt.

4. Lägg kålen på ett serveringsfat och lägg bullarna ovanpå.

Senapsgriljerad rotselleri

I stället för julskinka.

Ingredienser

1,5 kg rotselleri

1 msk olivolja

0,5 tsk salt

Griljering:

2 msk dijonsenap

1 msk sirap

1 ägg

1 dl hackad bladpersilja

1 dl ströbröd

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Skär bort skalet på rotsellerin. Lägg i en ugnsform eller på en plåt. Ringla över olja och salta.

2. Tillaga i ugnen tills den är mjuk rätt igenom, ca 2 tim.

Griljering

1. Höj ugnstemperaturen till 225°.

2. Blanda senap, sirap, ägg och persilja. Häll/bred blandningen över rotsellerin. Strö över ströbröd.

3. Griljera i mitten av ugnen tills ytan är gyllene, ca 10 min.

Marinerad apelsinsallad

Ett friskt och färgglatt inslag på ditt julbord.

Ingredienser

6 apelsiner

2 färska fikon i klyftor

1 granatäpple, kärnorna

2 dl vispgrädde

Marinad

2 dl ljus sirap

1 dl apelsinjuice

2 tsk mortlade kardemummakärnor

1 stjärnanis, eventuellt

Tillagning

1. Koka upp alla ingredienserna till marinaden i en kastrull.

2. Låt svalna i en stor skål (ta bort stjärnanisen).

3. Skär bort skalet från apelsinerna med en vass kniv, både det gula och det vita. Skär ut en klyfta i taget utan att få med hinnorna.

4. Lägg ner all frukt i marinaden. Vänd runt försiktigt.

5. Vispa grädden fluffig. Servera till den marinerade frukten.

Varm linsröra

Denna rätt är både vegetarisk och nyttig med gott om fibrer.

Med denna röra på julbordet finns ingen risk för magbesvär.

Ingredienser

3 dl röda linser

6 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

0,25 gram saffran

1 hackad gul lök

3 finhackade vitlöksklyftor

0,5 hackad paprika

2 msk olivolja

1 tsk curry

1 tsk spiskummin

1 tsk ingefära

1 krm fänkål

1 finhackad chili

Saften från 0,5 apelsin

Tillagning

1. Koka linserna i buljong och saffran.

2. Fräs lök, vitlök, paprika och kryddor tillsammans i olja.

3. Tillsätt linserna och häll på apelsinsaften.

4. Krydda med örtsalt.

5. Servera varmt eller kallt.

Aftonbladet