Snö och halka orsakar kaos i trafiken

Halka och kraftigt snöfall under stora hemvändardagen

1 av 17
NYHETER

Tajmingen kunde knappast vara sämre.

Under en av årets mest intensiva trafikdagar ställer kraftigt snöfall och svår halka till problem i trafiken.

I Skåne har stora regnmängder lett till översvämningar.

Aftonbladet rapporterar direkt om väderutvecklingen och läget på vägarna.

Skinkan är uppäten, sällskapsspelen är spelade och granen har minsann börjat barra.
I dag är det många julfirare som lämnar släkt och vänner och vänder hemåt. Då blev det trångt på vägarna i stora delar av landet.

Samtidigt har vädret slagit om. Värmen har gett vika för kyligare luft – och snö.

SMHI utfärdade klass 1-varningar för kraftigt snöfall i hela Götaland och delar av Svealand. På sina kom det stora mängder snö, något som gör väglaget besvärligt.

De sjunkande temperaturerna innebär också att våta vägbanor fryser till. Det leder till förrädisk blixthalka, som är svår att upptäcka.

Uppmaningen: Håll avstånden

Snön drog in över sydvästra Sverige tidigare i morse. Mängder av mindre olyckor och avåkningar har inträffat runtom i landet.

I Östergötland inrapporterades 13 trafikolyckor bara mellan 11:30 och 14:30.

– Olyckorna har varit koncentrerade kring E4:an vid Norrköping. Flera har snurrat runt eller kört in i mitträcket, därefter har det skett flera följdkrockar, säger Martin Berggren, KC-befäl vid Östgötapolisens ledningscentral.

– Det är allmänt rörigt. Folk kör för fort och håller inte avstånden.

Än så länge finns dock inga rapporter om svårare personskador någonstans i landet.

– Det verkar faktiskt ganska lugnt på vägarna efter omständigheterna. Visst är det halt och snöigt på sina håll, men än har jag inte hört något om några större olyckor, säger Lennart Hellsing på Trafikverkets pressjour.

Svårt att hinna ploga

Många läsare har hört av sig till Aftonbladet och berättat om vägar som inte plogats. Att plogbilarna inte hinner med är inte så konstigt, enligt Hellsing.

– Snöar det mycket kan plogbilen åka ut, och sedan när den är tillbaka där den började ser det ut som att det aldrig har plogats där.

För bilister som ska ge sig ut på vägarna gäller gamla klassiska riktlinjer: Var försiktig, håll avståndet och anpassa hastigheten.

– Jag vill särskilt lyfta fram vikten av att inte köra för nära framförvarande. Det händer alldeles för många olyckor när halka råder och oväntade saker händer, säger Lennart Hellsing.

– Egentligen är inte halkan problemet, utan problemet är hur förarna beter sig.

Översvämningar i söder

I Skåne kom nederbörden mest som regn. Det kraftiga skyfallet ledde till att väg 108 i Staffanstorp svämmades över. Flera bilar fastnade i vattenmassorna och bärgare fick komma till undsättning.

Även vid E6:an nära Helsingborg orsakade regnet översvämningar. I eftermiddags sträckte sig köerna i norrgående körriktning flera kilometer.

Regnet ställde även till problem för tågtrafiken. Flera Öresunds- och Pågatåg har ställts in under dagen.

Under eftermiddagen rörde sig nederbördsområdet nordöst över landet, samtidigt som det försvagades.

Två avled i går

Halkan slog till redan under gårdagen. Redan då inträffade en rad olyckor runtom i Sverige. Flera personer fick föras till sjukhus.

Vid 16:30-tiden i går var två bilar inblandade i en olycka mellan Västerås och Hallstahammar. Två män avled i krocken. Det är dock oklart om det var halt på platsen.