Låt frukten ta plats i julgruppen!

Gröna tips om hur du arrangerar dina julhyacinter.

1 av 21
Arrangemang med äpplen och ljus. Stearinljus och vackert vintergröna äpplen blir med mycket enkla medel ett stämningsfullt arrangemang.
NYHETER

Frukt och grönt i julgruppen – jo, det går alldeles utmärkt!

Floristen Lena Linder letar gärna i grönsaksdisken för att hitta dekorationer till enkla och annorlunda jularrangemang.

Lena Linder.

Det märks att floristen och trädgårdsmästaren Lena Linder, 43, på ateljé Piri Piri i Stockholm har ett förflutet som kallskänka. I sina blomsterarrangemang blandar hon nämligen gärna in frukt och grönt, precis som hon gjorde då hon dekorerade bufféer.

–Alla har inte en välsorterad blomsteraffär runt knuten. Min ­filosofi går ut på att du ska kunna hitta en hel del vackra ting till ­dina arrangemang även i din lokala matvaruaffär, säger hon.

Förutom fruktdiskens vackra utbud hämtar hon inspiration i naturen med hjälp av bland annat pinnar, mossa och bark.

–Jag gör små vackra fynd utomhus nästan varje dag. Barnvagnens underrede brukar vara fullt av pinnar och kottar när jag kommer hem från en promenad. Som en riktig bag­lady, säger Lena och skrattar.

Inför jul väljer hon att använda hyacinter och tazetter och komponerar gärna arrangemang som går i skirt grönt och vitt.

? Hyacinten har nästan allt den behöver i löken och är inte beroende av att planteras i näringsrik jord. Vattna sparsamt så står sig dina hyacinter längre.

FAKTA

Text: Mia Sahl

Foto: Börje Thuresson

Arrangemang: Lena Linder/

www.piri.cc

ARTIKELN HANDLAR OM