Här är vinterns hetaste dofter

”Satsa på det lyxiga i jul”

NYHETER

Satsa på lyxiga dofter med exklusiva kartonger. Det är ett av tipsen som Åhlens ger när du ska handla parfymer i jul.

– Men håll dig borta från billiga kopior och ta tillfället i akt och köp en genuint bra doft, säger Anna Austin på företaget.

Parfymen är en klassiker under julgranen. Men smaken är delad och utbudet bara växer och växer. Anna Austin på Åhlens tycker att man ska ta hjälp av säljarnas expertis vid köp av doft.

– De handlar ju om vem du köper till. Vissa vill ha lite lyxigare medan andra föredrar sportigare varianter. Vill man slå på stort kan man köpa flera olika parfymer till samma person. Svenskar är sämst i Europa på att använda parfymer. Det är fantastiskt att kunna använda en parfym till vardags och en annan när det är fest, säger hon.

Är det någon parfym man inte ska använda i jul?

– Jag rekommenderar i stort sett alla parfymer hos oss, alla har ju inte samma smak. Men håll dig borta från billiga kopior och ta tillfället i akt och unna dig en riktigt fin doft i jul.

Elena de León är Assistant buyer på Åhlens. Hon tycker att butikens topplistor är ett bra verktyg för att hitta rätt doft.

”Kan inte bli fel”

– De ger en indikation om vad som säljer bra generellt. Vissa klassiska dofter anser jag själv inte kan bli fel. Att få en vackert inslagen Chanel-doft är alltid uppskattat eftersom man kanske inte unnar sig själv denna lyx till vardags, säger hon och fortsätter:

– Spontant tror jag att det alltid är uppskattat att få en doft som gåva. Man kan ju alltid fråga hur det kommer sig att valet föll just på den valda doften? Minst lika spännande att veta är: hur tänkte du? Som köpare försöker man nog hitta mottagarens karakteristiska drag och med detta som utgångspunkt kan man börja botanisera i dofthyllan.

FAKTA

Här är ett urval av julens bästa parfymer:

Elena de León på Åhlens tipsar:

För män:

Le Male från Jean Paul Gaultier: – En uppseendeväckande torsoflaska som presenteras i en vanlig konservburk bör finnas i varje mans badrumsskåp.

Armani Code: – En förförande lättburen maskulin doft med kryddiga inslag.

Diesel Only the Brave: – Doften med attityd och "power”. Flaskan i form av en knuten näve symboliserar mod, kraft och övertygelse. En styrketår med noter av koriander, ebenholts och amber.

Paco Rabanne One Million: – Vem kan motstå denna doft i form av en guldtacka? Precis som guld i alla tider fascinerat människan ska denna doft likväl appellera och förföra. Lyx är ledordet för Paco One Million.

För kvinnor:

Marc Jacobs Lola: – En verdimensionerad bukett i mjukt taktilt material i lekfulla färger. Med en doft för kvinnan som vill förmedla ett bestående intryck. Innehåller feminina doftingredienser som pion, ros, päron och rubinröd grapefrukt.

Viktor & Rolf Eau Mega: – The Megamizer är en parfym i bländande guld med dofter av päron, viol och jasmin.

Viktor & Rolf Flowerbomb: –  Vid applicering av doften träder sinnena in i en doftträdgård långt bort från verkligheten. En explosion av många olika doftnoter bildar gemensamt denna extravagant doftupplevelse.

Chloé: Chic, intensiv, feminin och förförande. Innehåller en romantisk doftfacett med inslag av rosenblad och len honung. Klassisk stilren flaska med vackert ( ta bort grått ) satinband som signum.

Jonas Blomquist/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM