Supermobilen som alla vill ha

”Har minimalt med knappar”

NYHETER

Känsliga pekskärmar och kameror med hög upplösning. Det är egenskaper som ska finnas i mobilerna i jul enligt prisjämförelsesajten Prisjakt.nu. Populärast av alla modeller är Sony Ericsson Satio.

Sony Ericsson Satio.

Marknaden för mobiler är i ständig förändring. Enligt Magnus Bengtsson på Prisjakt.nu pekar trenden mot mobiler med avancerade och känsliga pekskärmar som liknar datorer. En utveckling som Sony Ericsson försöker anamma i sin nya mobil Aino.

– Mobilens pekskärm används endast i medialäge för att visa bilder, se film, hantera kameran och spela musik. I övrigt sköts telefonens funktioner via det utskjutbara tangentbordet. Du kan använda Aino för att styra, lyssna eller se på mediafiler som ligger lagrade på en Sony Playstation 3, i hemmet eller var som helst i världen via Internet, säger Bengtsson.

Genomgående trend

En annan genomgående trend i jul är att koppla ihop mobilerna till olika tilläggsprogram. Något som företaget HTC har tagit fasta på i mobilen Hero.

– Hero är HTCs andra mobil med Android som operativ. Till det har HTC lagt gränssnittet Sense som ger möjlighet att ha sju startskärmar. Scener (profiler) kan läggas till för t.ex arbete, fritid och spel. Telefonen samverkar intimt med Twitter, Facebook och Flickr. Kontakterna kan länkas till respektive persons Facebook- och Twitterkonto, säger Bengtsson.

Minimalt med knappar

Prisjakt.nu är en av Sveriges största jämförelsesajter med 536 000 besökare i veckan. Och kunderna vet vilken mobil de gillar bäst – Sony Ericsson Satio.

– Mobilen följer trenden med pekskärm och minimalt med knappar. Kameran med 12,1 megapixlar håller så hög kvalitet att den utmanar enklare digitalkameror. Kameran är snabb med bra återgivning av färger och detaljer. Mindre bra är att telefonen saknar 3,5 mm ljudutgång, och högtalaren uppfattas som skrällig, säger Bengtsson.

FAKTA

Populäraste mobilerna hos Prisjakt:

1) Sony Ericsson Satio

Lägsta pris: 5187kr

2) Sony Ericsson Anio

Lägsta pris: 3495kr

3) HTC Hero

Lägsta pris: 4358kr

4) HTC HD2

Lägsta pris: 6129kr

5) Nokia N900

Lägsta pris: 5361kr

6) HTC Tattoo

Lägsta pris: 3203kr

7) Samsung GT-S8000 Jet

Lägsta pris: 3443kr

8) Sony Ericsson W995

Lägsta pris: 3437kr

9) Nokia E72

Lägsta pris: 3949kr

10) Nokia 5800 XpressMusic

Lägsta pris: 2560kr

Källa: Prisjakt.nu.

Jonas Blomquist/Minimedia